Južna Afrika razmara prodaju ili zamjenu vakcine AstraZenece

Vlasti u zemlji zaustavile su vakcinaciju vakcinom AstraZenece nakon kliničkog istraživanja.

Naučnici će vladi dati procjenu oko toga što učiniti s AstraZenecinim cjepivom (EPA)

Južnoafrički ministar zdravstva u srijedu je rekao da njegova vlada razmatra prodaju ili zamjenu vakcina AstraZenece, no da će čekati savjet naučnika koji rade na planu cijepljenja alternativnim, američkim cjepivom.

Južna Afrika zaustavila je davanje vakcina AstraZenece i univerziteta Oxford nakon što je manje kliničko istraživanje pokazalo da ono ne štiti dovoljno od takozvanog južnoafričkog soja korona virusa, poznatom naučnicima kao 501Y.V2, koji je dominantan u toj državi.

Vakcina je testirana uglavnom na mlađoj populaciji u toj zemlji i pokazalo se da nije učinkovito u zaustavljanju blažih oblika bolesti, koji su i najčešći kod mlade i zdrave populacije.

Milion doza AstraZenecinog cjepiva koje je proizveo indijski Serum Institute stiglo je prošle sedmice na jug Afrike, a još 500 hiljada doza trebalo bi stići u narednim sedmicama.

Ministar zdravstva Zweli Mkhize na konferenciji za medije najavio je da će vlasti probno započeti cijepiti zdravstvene radnike vakcinom Johnson & Johnsona.

‘Zašto ne prodati cjepivo drugim državama?’

Pokazalo se da je to cjepivo 57 posto djelotvorno protiv umjerenih do teških oblika zaraze južnoafričkim sojem, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

„Zašto ne prodati AstraZenecino cjepivo drugim državama, to je opcija, razmotrit ćemo to. Prvo će nam naši naučnici reći što učiniti s njim, možemo li ga iskoristiti unutar roka trajanja“, kazao je ministar.

Naučnici će vladi dati procjenu oko toga što učiniti s AstraZenecinim cjepivom unutar sljedeće dvije sedmice, rekao je ministar.

Vlada je za zdravstvene radnike osigurala i Pfizerove vakcine, dok pregovara i sa Modernom, kineskim Sinopharmom i s Rusijom oko cjepiva Sputnik V.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO