Demokrate prozivaju Trumpa kao ‘glavnog poticatelja’ na suđenju za opoziv

Trump je optužen za ‘poticanje pobune’ zbog svojih riječi i postupaka koji su prethodili smrtonosnom upadu u Capitol Hill.

Donald Trump je izgubio od Joea Bidena u Georgiji sa 11.779 glasova (EPA)

Započevši iznošenje argumenta drugog dana Trumpovog suđenja za opoziv, vodeći tuižilac Jamie Raskin opovrgnuo je tvrdnju odbrane da predsjednikovi komentari nisu izravno povezani s neredima na Capitolu.

Raskin je rekao da će upravnici Kuće iznijeti dokaze koji pokazuju da “predsjednik Trump nije bio nevin prolaznik” i da je “očito poticao pobunu 6. siječnja”.

“Dokazi će vam pokazati da je vidio da se sprema i nije bio iznenađen nasiljem”, rekao je.

Dokazi će pokazati da je Trump bio “upozoren da su ti sljedbenici bili pripremljeni za nasilni napad usmjeren na nas na Capitolu putem izvještaja u medijima, izvještaja o provođenju zakona, pa čak i hapšenja”, rekao je

Dokazi će “pokazati kako je Donald Trump predao svoju ulogu vrhovnog zapovjednika i postao glavni poticatelj”, nazivajući Trumpa osobom “pojedinačno odgovornom” za poticanje na nasilje.

Raskin: ‘Trump pokazao malo grižnje savjesti’

Raskin je tvrdio da je Trump pokazivao malo grižnje savjesti tokom i nakon smrtonosne pobune u Capitolu, napominjući da je predsjednik rekao izgrednicima “volimo vas” i da su “posebni” u video obraćanju pozivajući ih da odu kući.

Raskin je također primijetio da je Trump tvitovao nedugo nakon pobune rekavši da su “to stvari i događaji koji se događaju kad se sveta pobjeda na izborima tako bez ceremonije i opako oduzme od velikih patriota s kojima se toliko dugo loše i nepravedno postupalo.”

“Zapamtite ovaj dan zauvijek”, rekao je Trump svojim pristalicama.

I Georgija pokreće istragu protiv Trumpa

Tužioci u okrugu Fulton pokrenuli su istragu zbog pokušaja bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da poništi izborne rezultate u Georgiji, uključujući telefonski poziv državnom sekretaru Bradu Raffenspergeru u kojem ga je pritiskao da “pronađe” dovoljno glasova kako bi mu pomogao da preokrene gubitak.

Fani Willis, nedavno izabrana tužiteljica u okrugu Fulton iz Demokratske stranke, poslala je pismo brojnim zvaničnicima, uključujući Raffenspergera, tražeći od njih da sačuvaju dokumente u vezi s telefonskim pozivom Trumpa, izjavio je državni zvaničnik upoznat sa sadržajem pisma, prenosi Tanjug, pozivajući se na New York Times.

Istraga u Georgiji je druga s kojom je suočem Trump, nakon istrage pokrenute u New Yorku.

Malo je vjerovatno da će potencijalni porotnici u Georgiji biti blagonakloni prema bivšem predsjedniku, jer okrug Fulton obuhvata veći dio Atlante, koja je izrazito podržala novog predsjednika Joea Bidena.

Tražio poništenje izbornog poraza

Raffensperger, najviši republikanski izborni zvaničnik Georgije, izjavio je početkom januara da je pod pritiskom Bijele kuće i u suprotnosti sa sopstvenim opredjeljenjem prihvatio telefonski poziv Trumpa, u kojem je predsjednik tražio poništavanje svog izbornog poraza u toj američkoj saveznoj državi.

Trump je od Raffenspergera tražio da izborni zvaničnici “pronađu” dovoljno glasova kako bi poništili Bidenovu pobjedu u toj državi.

To je jedan od najmanje tri telefonska poziva, koja su obavljena tokom mjesec dana – od početka decembra do početka januara, a u kojem je Trump tražio pomoć visokih zvaničnika Georgije u pokušaju da preokrene izbore i da bi svaki put bio odbijen.

Trump je izgubio od Bidena u Georgiji sa 11.779 glasova.

Izvor: Agencije