Husi napali aerodrom u Saudijskoj Arabiji, zapaljen avion

Vatrogasci su obuzdali požar, ali podataka o eventualnim žrtvama još nema,

Aerodrom se nalazi nedaleko od granice sa Jemenom i često je na udaru raketa i dronova Husa (Al Jazeera)
Aerodrom se nalazi nedaleko od granice sa Jemenom i često je na udaru raketa i dronova Husa (Al Jazeera)

Pobunjenici Husi iz Jemena napali su danas međunarodni aerodrom Abha na sjeverozapadu Saudijske Arabije i zapalili jedan avion.

U izvještaju državne televizije Al Ekhbariya se navodi da su vatrogasci uspjeli obuzdati požar, ali podataka o eventualnim žrtvama još nema, prenio je Tanjug, pozivajući se na AP.

Ovaj aerodrom, koji se nalazi nedaleko od granice sa Jemenom, često je na udaru raketa i dronova jemenskih pobunjenika Husa, ali koalicija koju predvodi Saudijska Arabija nije saopštila koja su sredstva korištena u današnjem napadu.

Prvi put oštećen jedan avion

Ipak, ovo je prvi put da je u napadu oštećen jedan civilni avion, pa je zbog toga došlo do odlaganja ili kašnjenja velikog broja letova.

“Pokušaj napada na aerodrom je ratni zločin u kojem su životi putnika civila dovedeni u opasnost”, rečeno je u saopštenju saudijske koalicije koja učestvuje u ratu u Jemenu, te se dodaje da je avion u trenutku napada bio na zemlji, prenio je Reuters.

Administracija Joea Bidena prije nekoliko dana je pobunjenike Huse uklonila s liste terorističkih organizacija, gdje ju je svrstao bivši predsjednik Donald Trump.

 

 

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO