FDA odobrio upotrebu terapije antitijelima kompanije ‘Eli Lilly’

Kombinovana terapija dvaju antitijela, za 70 posto pomaže smanjiti rizik od hospitalizacije i smrti u bolesnika s blažim ili umjerenim COVID-om 19.

FDA ističe da bamlanivimab i etesevimab nisu odobreni za pacijente koji su već hospitalizirani zbog COVID-a 19 ili im je, zbog posljedica te bolesti potrebna terapija kisikom (EPA)

Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) odobrila je hitnu upotrebu kombinovane terapije antitijelima farmaceutske kompanije “Eli Lilly” u borbi protiv COVID-a 19, izvijestili su u utorak predstavnici američke kompanije.

Podaci ispitivanja iz kasne faze provedene u januaru pokazali su da kombinovana terapija dvaju antitijela, bamlanivimaba i etesevimaba, za 70 posto pomaže smanjiti rizik od hospitalizacije i smrti u bolesnika s blažim ili umjerenim COVID-om 19, piše Reuters, prenosi Hina.

Iz kompanije su rekli da će terapija biti odmah dostupna na tržištu.

“Već je spremno 100.000 doza, a tokom prvog tromjesečja ove godine bit će dostupno i dodatnih 150.000 doza”, stoji u saopštenju Eli Lilly te se dodaje da kompanija do sredine 2021. u saradnji s jednom od vodećih nezavisnih biotehnoloških kompanija u svijetu Amgen planira proizvesti do milion doza etesevimaba za primjenu s bamlanivimabom.

Za liječenje blagog do umjerenog COVID-a

“Terapija je odobrena za liječenje blagog do umjerenog COVID-a 19 u pacijenata starijih od 12 godina kod kojih postoji visok rizik od razvoja teškog oblika COVID-a 19 i/ili hospitalizacije”, kaže se u saopštenju kompanije.

FDA ističe da bamlanivimab i etesevimab nisu odobreni za pacijente koji su već hospitalizirani zbog COVID-a 19 ili im je, zbog posljedica te bolesti potrebna terapija kisikom.

Krajem prošlog mjeseca Eli Lilly je izvijestila o dobiti kompanije koja je u četvrtom tromjesečju premašila procjene Wall Streeta.

Tokom tromjesečne prodaje bamlanivimaba za potrebe liječenja COVID-a zaradila je 871,2 miliona dolara, čemu je prethodila odluka američke vlade o proizvodnji i nabavci lijeka za hitnu upotrebu.

Izvor: Agencije