Biden najavio sankcije čelnicima mijanmarskog puča

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država potpisao je izvršnu naredbu kojom su otvorena vrata za uvođenje sankcija vojnim vođama u azijskoj državi odgovornim za puč.

Objavljujem seriju akcija koje poduzimamo kako bi počeli nametati posljedice liderima puča, rekao je predsjednik SAD-a (EPA)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden u srijedu je potpisao izvršnu naredbu kojom su otvorena vrata za uvođenje sankcija vojnim vođama u Mijanmaru odgovornim za puč.

Kazao je kako bi sankcije trebale biti uvedene ove sedmice, a odnose se na vojne vođe “koje su organizirale puč, njihove kompanije, kao i članove uže porodice“, prenosi Anadolija.

“Danas objavljujem seriju akcija koje poduzimamo kako bi počeli nametati posljedice liderima puča“, naveo je Biden.

Dodao je kako je njegova administracija pokrenula korake koji će spriječiti Tatmadawove generale (mijanmarske vojske) da na “neadekvatan način imaju pristup milijardi dolara burmanskih državnih fondova u SAD-u“.

Zatvaranje lidera

“Zamrzavamo imovinu u SAD-u koja koristi burmanskoj Vladi, a zadržavamo našu podršku zdravstvu, grupama civilnog društva i drugim područjima koja izravno donose korist stanovnicima Burme“, rekao je on u Bijeloj kući.

Američke vlasti za Mijanmar koriste naziv Burma.

Biden je još najavio nove direktne sankcije protiv “lidera vojske koji su upravljali udarom, njihovim poslovnim interesima, kao i njihovim bližim članovima porodica“.

Demokratski izabrani lideri Mijanmara zatvoreni su 1. februara, u akciji koju je izvela vojska pod komandom višeg generala mijanmarske armije Min Aung Hlainga.

Izvor: Agencije