Austrija zatvara Tirol zbog novog soja virusa

Približno 290 slučajeva novog, zaraznijeg, južnoafričkog soja virusa potvđeno je u popularnoj skijaškoj oblasti, koja graniči s Njemačkom, Italijom i Švicarskom.

U Austriji su ponovo otvorene škole, prodavnice, frizerski saloni, muzeji i zoološki vrtovi (EPA)
U Austriji su ponovo otvorene škole, prodavnice, frizerski saloni, muzeji i zoološki vrtovi (EPA)

Stanovnici austrijske pokrajine Tirol morat će od petka imati negativan test na korona virus da bi mogli putovati van nje, izjavio je kancelar Sebastian Kurz.

Približno 290 slučajeva novog, zaraznijeg, južnoafričkog soja virusa potvrđeno je u Tirolu, a više od 120 tih slučajeva je aktivno, rekao je on, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Ti slučajevi su koncentrirani u okrugu Schwaz, istočno od Insbruka, i predstavljaju najveće žarište tog soja korona virusa u Evropskoj uniji.

Policija nadgleda nove propise

Austrijske vlasti su u ponedjeljak upozorile Austrijance da ne putuju u Tirol, popularnu skijašku oblast koja graniči s Njemačkom, Italijom i Švicarskom.

Vlasti Tirola su se odupirale restrikcijama, ali su u ponedjeljak donijele niz mjera, koje uključuju više policijskih kontrola nošenja maski i socijalnog distanciranja i obavezan negativan antigen test prije korištenja žičare ili ski-lifta.

U Austriji su ponovo otvorene škole, prodavnice, frizerski saloni, muzeji i zoološki vrtovi, poslije gotovo šestosedmičnog zaključavanja.

Policija će, uz podršku vojske, nadgledati provođenje novih propisa na putevima, rekao je Kurz i pozvao vlasti Tirola da djeluju da se taj soj virusa ne širi dalje unutar provincije.

Spriječiti širenje novog soja

Ukazao je na preliminarne rezultate male studije koja je pokazala da je vakcina AstraZeneca i Oxforda, jedna od tri koje su odobrene u EU, samo minimalno efikasna protiv blagih do umjerenih slučajeva COVID-19 izazvanih južnoafričkim sojem.

“To je veliki problem, jer gotovo 50 posto vakcina koje će nam stići do ljeta su AstraZeneca. Tako da moramo uraditi sve što možemo da spriječimo širenje ovog modificiranog soja“, rekao je Kurz.

“Ako se mutacija kao što je ta južnoafrička bude širila brzo i snažno, to će koštati mnogo ljudi njihovih života i put ka normalnosti će ponovo biti mjesecima odložen“, kazao je kancelar.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO