Rusija: Na snagu stupio zakon koji ograničava ‘online’ sadržaje

Ruske vlasti su posljednjih dana posebno stroge prema društvenim mrežama, nakon poziva na proteste u znak podrške Alekseju Navalnom.

Među blokiranim sadržajima bit će i pozivi na demonstracije koje nisu dobile dozvolu vlasti (EPA - Ilustracija)

U Rusiji je u ponedjeljak stupio na snagu zakon koji operaterima društvenih mreža propisuje da otkrivaju i blokiraju razne sadržaje, među kojima su i pozivi na demonstracije koje nisu dobile dozvolu vlasti te se smatraju protuzakonitim.

Sadržaji na internetu koji se odnose na terorizam i državne tajne također više ne smiju biti dostupni, nalaže novi zakon.

Upute za proizvodnju droge, dječja pornografija, poticaji na samoubistvo i sadržaji suprotni ruskom Ustavu također će biti blokirani, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Pozivi na proteste putem društvenih mreža

Ruske vlasti su posljednjih dana posebno stroge prema društvenim mrežama nakon poziva na proteste u znak podrške pritvorenom disidentu Alekseju Navalnom koji su upućivani putem interneta.

Kazne Facebooku, Twitteru i Youtubeu su već izrečene.

Navalni je posebno aktivan na društvenim mrežama te je nedavno na YouTube kanalu objavio dvosatni film Palača za Putina.

Ruski predsjednik Vladimir Putin odbacio je sve navode iz tog filma, a kao pravi vlasnik velebne, luksuzne palače javio se Arkadij Rotenberg, jedan od najbogatijih Rusa.

Izvor: Agencije