Renzi na udaru kritika zbog istupa u Rijadu

Bivši italijanski premijer naveo je kako je Saudijska Arabija mjesto nove renesanse i da je ljubomoran na tamošnje troškove rada.

Matteo Renzi: Renesansa je postala velika upravo nakon kuge, nakon pandemije... (EPA)
Matteo Renzi: Renesansa je postala velika upravo nakon kuge, nakon pandemije... (EPA)

Bivši italijanski premijer Matteo Renzi na udaru je žestokih kritika nakon izjava kako bi Saudijska Arabija mogla biti mjesto “nove renesanse“ i kako “zavidi“ na troškovima rada u ovoj državi, prenosi Middle East Eye (MEE).

Renzi, koji je trenutno senator uime grada Firence, boravio je 27. i 28. januarau u saudijskoj prijestolnici Rijadu, u sklopu godišnjeg skupa investitora Future Investment Initiative (FII), koji se često naziva “Pustinjskim Davosom“.

U četvrtak je bio domaćin glavnog obraćanja, kada je intervjuirao saudijskog princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana.

Ovogodišnja tema razgovora bila je “Nova renesansa“.

Obnova nakon kuge

“Za mene je posebna privilegija s vama govoriti o renesansi, jer nisam samo bivši premijer, već i bivši gradonačelnik Firence, grada renesanse“, govorio je Renzi, aludirajući na period renesanse u evropskoj historiji, koji je počeo u spomenutom italijanskom gradu u 14. stoljeću.

“Renesansa je postala velika upravo nakon kuge, nakon pandemije… Mislim kako Saudijska Arabija može biti mjesto dešavanja renesanse u budućnosti.“

Prijestolonasljednik, koga mnogi smatraju de facto vladarom Saudijske Arabije, govorio je o svojim ambicioznim planovima da transformira kraljevstvo, uključujući stvaranje novog grada poznatog kao “Linija“ (The Line) i povećanje broja stanovnika Rijada.

“Linija“ je kontroverzni plan izgradnje novog 175-kilometarskog grada bez ugljika u jednoj liniji, u sklopu futurističkog megagrada Neoma od 500 milijardi dolara.

Pitanje ljudskih prava

Renzi je kasnije rekao kako “ne može govoriti o cijeni radova u Rijadu, jer sam kao Italijan jako ljubomoran“, što su italijanski mediji brzo prenijeli.

Senator iz Firence se, također, šalio kako je 1.400 milijardi dolara, koliko je saudijski fond najavio izdvojiti za investicije 2030, približan italijanskom javnom dugu.

Nekoliko posmatrača je istaklo teško stanje s ljudskim pravima u Saudijskoj Arabiji i iznijeli sumnje da je to pravo mjesto za novu renesansu.

“Nema renesanse bez poštivanja ljudskih prava“, poručio je LGBT aktivista Gianmarco Campogna.

Prošle sedmice je Italija blokirala izvoz oružja Saudijskoj Arabiji i UAE-u zbog zabrinutosti da bi ono bilo korišteno protiv civila u Jemenu.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO