Osude vojnog udara u Mijanmaru: Težak udarac demokratiji

SAD prijeti sankcijama zbog vojnog udara u azijskoj zemlji, Australija poziva na puštanje pritvorenih čelnika.

Mijanmarska vojska kaže da su hapšenja odgovor na 'ukradene izbore', koji su održani u novembru (AFP)

Mijanmarska vojska privela je u ponedjeljak čelnicu zemlje Aung San Suu Kyi, predsjednika Win Myinta i druge visoke čelnike iz vladajuće stranke, preuzevši vlast vojnim udarom.

Vojska je tako ponovno došla na vlast, nakon što ju je prije manje od deset godina predala civilnoj vladi.

Vojska je saopćila da su hapšenja odgovor na “ukradene izbore”, koji su održani u novembru prošle godine, na kojima je pobjedila Nacionalna liga za demokratiju (NLD) Suu Kyi.

U videoobraćanju koje je objavljeno na televiziji, nad kojom nadzor ima vojska, rečeno je da je vlast predana glavnom komandantu oružanih snaga, generalu Min Aung Hlaingu, i da je vanredno stanje uvedeno na godinu dana.

“S obzirom na trenutnu situaciju, možemo pretpostaviti da vojska izvodi udar”, rekao je Myo Nyunt, glasnogovornik NLD-a, novinskoj agenciji AFP.

Evo kako reagiraju vlade, grupe za ljudska prava i drugi.

Mijanmar

NLD je saopćenjem, koje potpisuje Suu Kyi, pozvao mijanmarsku javnost da ne prihvati vojni udar.

“Akcije vojske vraćaju diktaturu u zemlju. Pozivam ljude da to ne prihvate i da protestima odgovore na vojni udar”, navedeno je u saopćenju.

Thant Myint-U, istaknuti mijanmarski historičar, napisao na Twitteru da je vojni udar otvorio vrata “drugačijoj budućnosti”.

“Imam osjećaj da niko neće biti u mogućnosti kontrolirati ono što slijedi. Sjetite se Mijanmara, zemlje prepune oružja, s dubokim podjelama po etničkim i vjerskim principima, u kojoj se milioni ljudi jedva mogu prehraniti”, rekao je.

Australija

Ministrica vanjskih poslova Asutralije Marise Payne izrazila je duboku zabrinutost “zbog izvještaja da mijanmarska vojska ponovo pokušava preuzeti kontrolu nad Mijanmarom te da je pritvorila državnu savjetnicu Suu Kyi i predsjednika Myinta”.

“Pozivamo vojsku na poštivanje vladavine zakona, na rješavanje sporova zakonitim mehanizmima i da odmah pusti sve civilne čelnike koji su nezakonito uhapšeni.”

SAD

Glasnogovornica američkog predsjednika Joea Bidena rekla je je da je Washington “uznemiren” izvještajima o “koracima koje je mijanmarska vojska poduzela kako bi potkopala demokratsku tranziju u toj zemlji”, kao i hapšenje Suu Kyi i drugih civilnih čelnika.

“Sjedinjene Američke Države protive se bilo kakvom pokušaju promjene ishoda nedavno održanih izbora ili ometanje demokratske tranzicije u Mijanmaru i poduzet će mjere protiv odgovornih ukoliko se ti koraci ne ponište”, navela je Jen Psaki u saopćenju.

Američki državni sekretar Antony J Blinken također je izrazio zabrinutost i pozvao vojsku da odmah “preokrene” svoje postupke.

“Pozivamo burmanske vojne lidere da puste sve vladine dužnosnike i čelnike civilnog društva i da poštuju volju naroda Burme izraženu na demokratskim izborima koji su održani 8. novembra. SAD stoji uz narod Burme u njihovim težnjama za demokratijom, slobodom, mirom i razvojem”, rekao je.

Ujedinjene nacije

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres je osudio hapšenje civilnih čelnika Mijanmara uoči uvodnog zasjedanja novog saziva Parlamenta te zemlje.

Također je izrazio “veliku zabrinutost zbog izjave o prenosu svih zakonodavnih, izvršnih i sudskih ovlasti na vojsku.

“Ovi događaji predstavljaju težak udarac demokratskim reformama u Mijanmaru.”

Indija

Ministarstvo vanjskih poslova Indije saopćilo je da “s velikom zabrinutošću prati dešavanja u Mijanmaru”.

“Indija je uvijek bila nepokolebljiva u pružanju podrške demokratskoj tranziciji u Mijanmaru. Vjerujemo da vladavina zakona i demokratski proces moraju imati podršku. Pomno pratimo situaciju.”

Singapur

Ministarstvo vanjskih poslova Singapura pozvalo je sve strane u Mijanmaru na suzdržanost.

“Singapur izražava zabrinutost zbog dešavanja u Mijanmaru. Pomno pratimo situaciju i nadamo se da će sve uključene strane biti suzdržane, da će održavati dijalog i raditi na pozitivnom i mirnom ishodu situacije”, navedeno je u saopćenju.

Japan

Glavni sekretar kabineta Katsunobu Kato rekao je da japanska Vlada pomno prati situaciju u Mijanmaru i da će uraditi sve što je u njenoj mogućnosti kako bi osigurala sigurnost svojih građana u toj zemlji.

“U ovom trenutku nema izvještaja o sukobima, ali pratimo situaciju i poduzet ćemo sve potrebne mjere”, kazao je on novinarima.

“Vjerujemo da je važno da stranke mirnim putem rješavaju probleme, u skladu s demokratskim procesom”, dodao je.

Filipini

Prioritet Filipina je sigurnost naših građana u Mijanmaru, a u “unutrašnje događaje u zemlji se nećemo miješati”, rekao je glasnogovornik filipinskog predsjednika Rodriga Dutertea.

Kambodža

Dugogodišnji kambodžanski lider Hun Sen nazvao je vojni udar u Mijanmaru “unutrašnjim stvarima te zemlje” i odbio dati komentar.

Indonezija

Ministarstvo vanjskih poslova Indonezije izrazilo je zabrinutost zbog događaja u Mijanmaru i pozvalo na poštivanje “načela demokratije i ustavne vlasti”.

“Indonezija poziva sve strane u Mijanmaru na suzdržanost i pokretanje dijaloga u cilju pronalaženja rješenja kako se situacija ne bi pogoršala”, saopćeno je.

Malezija

Ministarstvo vanjskih poslova Malezije pozvalo je “mijanmarsku vojsku i sve relevantne stranke da prioritet stave na održavanje mira i sigurnosti u Mijanmaru, da podržavaju vladavinu zakona i izborne nesuglasice riješe putem uspostavljenih pravnih mehanizama”.

“Malezija potvrđuje snažnu podršku mijanmarskoj demokratskoj tranziciji, mirovnom procesu i inkluzivnom ekonomskom razvoju”, dodaju.

Human Rights Watch

Brad Adams, direktor organizacije Human Roghts Watch (HRW) za Aziju, pozvao je na bezuvjetno oslobađanje Suu Kyi i “ostalih nezakonito pritvorenih čelnika”.

“Akcije vojske pokazuju krajnji prezir prema demokratskim izborima održanim u novembru i pravo naroda Mijanmara da samostalno odabere vladu”, naveo je.

“Posebno smo zabrinuti za sigurnost aktivista i drugih kritičara vojske koji su možda privedeni. Vojska bi trebala znati da će odgovarati za svoje postupke, uključujući svako maltretiranje u pritvoru i pretjeranu upotrebu sile. Pozivamo sve zabrinute vlade da snažno istupe protiv vojnih akcija i razmotre sankcije protiv odgovornih.”

Amnesty International

Ming Yu Hah, zamjenik regionalnog direktora Amnesty Internationala, nazvao je hapšenje Suu Kyi i ostalih “alarmantnim”.

“Izvještaji o zastoju u telekomunikacijama predstavljaju daljnju prijetnju stanovištvu u veoma nestabilnom vremenu – posebno dok se Mijanmar bori s pandemijom i dok unutrašnji sukobi naoružanih grupa dovode civile u opasnost u nekim dijelovima zemlje. Veoma je važno da se telefonske i internet usluge odmah uspostave.”

Izvor: Al Jazeera i agencije