Njemačka otvorena za rusku i kinesku vakcinu

Ministar zdravstva Jens Spahn kaže da je otvoren prema ideji korištenja ruske i kineske vakcine u borbi protiv COVID-19 u njegovoj zemlji.

Postoji široko nepovjerenje prema ruskoj vakcini od kako je objavljeno da je proizvedena sredinom augusta (Arhiva)

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn je izjavio da je otvoren prema ideji korištenja ruske i kineske vakcine u borbi protiv COVID-19 u njegovoj zemlji, u jeku debate oko dostupnosti vakcine u Evropi.

“Ako je vakcina sigurna i efikasna, bez obzira u kojoj je zemlji proizvedena, tada, naravno, može pomoći u borbi protiv pandemije”, rekao je on za Frankfurter Allgemeine Zeitung, prenosi Hina.

Vakcina bi morala proći kroz normalni proces autorizacije, a zahtjev za odobrenjem u Evropskoj uniji već je dostavljen Evropskoj agenciji za lijekove (EMA).

Rusija je u petak saopćila da bi mogla opskrbiti EU sa sto miliona doza vakcine “Sputnjik V” u drugom kvartalu, što bi bilo dovoljno za vakcinisanje pedeset miliona stanovnika EU-a.

Postoji široko nepovjerenje prema ruskoj vakcini od kako je objavljeno da je proizvedena sredinom augusta, budući da nije prošla kroz puno kliničko ispitivanje.

Videokonferencija o vakcini

U svjetlu kritika oko distribucije vakcina i problema u proizvodnji njemačka kancelarka Angela Merkel ima namjeru o tom problemu razgovarati u ponedjeljak.

Na toj videokonferenciji sudjelovat će državni čelnici, federalni ministri, proizvođači vakcina i predstavnici Evropske komisije koja kupuje vakcine u ime cijele Unije.

Njemačka je objavila da u je nedjelju imala 11.192 novozaraženih, što je manje nego prije  sedam dana, kada ih je bilo 12.257.

Broj umrlih narastao je za 399, na ukupno 56.945 od početka pandemije.

Izvor: Agencije