Vojska Mijanmara najavila izbore, Suu Kyi pozvala na otpor

Predstavnici vojske su nakon puča saopćili da će štititi ‘discipliniranu demokratiju’ i dozvoliti pobjednicima izbora iduće godine da preuzmu vlast.

Vojska Mijanmara proglasila je jednogodišnje vanredno stanje (EPA)

Mijanmarska vojska u ponedjeljak je, nakon što je izvela državni udar, najavila nove izbore za godinu dana, a uhapšena svrgnuta čelnica Mjanmara Aung San Suu Kyi pozvala je ljude da “zdušno” odgovore na vojni udar i izađu na proteste.

Predstavnici vojske, koji su se obratili putem vojne televizije, kazali su da će vojska štititi “discipliniranu demokratiju” i dozvoliti pobjednicima izbora iduće godine da preuzmu vlast.

Vojska je proglasila jednogodišnje vanredno stanje i imenovala generala Myinta Swea za vršioca dužnosti predsjednika.

Vlast u rukama generala Hlainga

Swea je odmah predao vlast zapovjedniku oružanih snaga, generalu Minu Aungu Hlaingu, prenosi Hina.

Suu Kyi i brojni drugi vladini dužnosnici uhapšeni su tokom jutra.

S početkom vojnog udara prestali su raditi internet i telefonske veze.

U međuvremenu su komunikacije opet uspostavljene.

Uhapšena čelnica Mjanmara pozvala je ljude da “zdušno” odgovore na vojni udar i izađu na proteste, objavljeno je u njeno ime u ponedjeljak na Facebook stranici Nacionalne lige za demokratiju (NLD), stranke pobjednice izbora u novembru.

NLD je na svojoj stranici, koju je stranka koristila tokom izborne kampanje, objavio da je Suu Kyi  poruku napisala prije vojnog udara, a nakon eskalacije napetosti između civilne vlade i moćne vojske, što je izazvalo strah od vojnog udara.

Napetosti nakon izbora u novembru

Napetosti su uzavrele nakon izbora u novembru prošle godine, na kojima je pobjedu odnio NDL, a za koje vojska kaže da su obilježeni neregularnostima.

Akcija vojske rano u ponedjeljak ujutro uslijedila je nakon što su generali od vladajuće stranke zatražili da odgodi današnju konstitutivnu sjednicu Parlamenta, u kojem je NLD osvojio 83 posto mandata.

Uz Suu Kyi, u ranojutarnjoj raciji su pritvoreni predsjednik Win Myint i ostali lideri NDL-a.

Izvor: Agencije

Povezane

Min Aung Hlaing je u centru pažnje nakon što je vojska uhapsila političare iz vladajuće stranke i preuzela vlast.

Published On 01 Feb 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO