Jared Kushner nominiran za Nobelovu nagradu za mir

Zeta bivšeg američkog predsjednika i njegovog zamjenika Avija Berkowiza nominirao je advokat blizak porodici, koji je bio dio pravnog tima Donalda Trumpa u procesu njegovog opoziva.

Jared Kushner odigrao je ključnu ulogu u normalizaciji odnosa Izraela s Emiratima, Bahreinom, Sudanom i Marokom (EPA)

Jared Kushner, bivši savjetnik u Bijeloj kući i zet Donalda Trumpa, zajedno sa svojim zamjenikom Avijem Berkowitzem, nominiran je za Nobelovu nagradu za mir, zbog uloge u pregovorima za normalizaciju odnosa između Izraela i četiri arapske nacije, piše Middle East Eye (MEE).

Kontroverzni pregovori, čiji detalji su objavljeni sredinom augusta i sredinom decembra, pozdravili su neki političari bliski tadašnjem predsjedniku, a neki su ih čak nazvali “historijskim korakom” diplomatije na Bliskom istoku.

Sa druge strane, Palestinici, ali i većina arapskog svijeta, ove pregovore su odbacili, nazivajući ih pogubnim i izdajničkim za Palestince.

Mnogi od njih su na te pregovore odgovorili protestima širom okupiranih dijelova Palestine, ali i u nekim zemljama arapskog svijeta.

Američki advokat Alan Dershowitz, bliski trumpov saradnik, koji je nominirao dvojac, objavio je na svom Twitter profilu kako on, kao profesor emeritus na Harvardu, ima pravo nominirati ljude za ovu nagradu.

Deshowitz je bio dio advokatskog tima koji je branio Trumpa u procesu njegovog opoziva prošle godine.

Također, dodao je da Senat ne bi trebao tražiti opoziv Trumpa zbog nereda koji su se dogodili 6. januara, jer Trump više nije američki predsjednik, već samo običan građanin.

‘Nije popularno’

U pismu Komitetu za Nobelovu nagradu, Deshowitz je podvukao da ovakva nominacija sigurno nije popularna, ali je dodao da Nobelova nagrada nije takmičenje popularnosti, niti je riječ o tome da li vam se osoba sviđa ili ne, već o tome da bi trebala biti dodijeljena onima koji su najviše doprinijeli miru i koji su ispunili kriterije koje je Alfred Nobel postavio u svojoj oporuci.

Kushner i Berkowiz su bili na čelu pregovaračkog tima koji je moderirao pregovore između Izraela, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina, Sudana i Maroka.

Nobelov komitet odbio je sve prethodne nominacije Trumpa i njegovog tima.

Prošle godine su Trump, izraelski premijer Benjamin Natanyahu i emiratski princ Mohammed bin Zayed bili nominirani za istu nagradu, ali je Komitet odbio njihovi nominaciju zbog kršenja osnovnih ljudskih prava na Bliskom Istoku.

Konzervativni norveški političar Christian Tybring-Gjedde je prošle godine zagovarao da se nagrada dodijeli Trumpu te ga je nominirao i ove godine za istu nagradu.

Nobelova nagrada za mir 2020. godine dodijeljena je Svjetskom programu za hranu (WFP).

Izvor: Agencije