I Bayer ulazi u proizvodnju vakcine

Farmaceutski gigant će proizvoditi vakcinu protiv korona virusa Curevac koja se trenutno nalazi u završnoj fazi testiranja.

Vakcina kompanije Curevac, iz njemačkog Tuebingena, trenutno se nalazi u trećoj fazi ispitivanja (EPA)

Njemačka farmaceutska kompanija Bayer uključuje se u proizvodnju vakcina protiv korona virusa Curevac koja se trenutno nalazi u završnoj fazi testiranja, saopćila je ova kompanija u ponedjeljak, prenosi agencija Hina.

„U našem pogonu u Wuppertalu bi trebali započeti s proizvodnjom vakcine tvrtke Curevac. Isporuka prvih doza se očekuje krajem godine“, rekao je član Uprave Bayera Stefan Oelrich.

Vakcina kompanije Curevac, iz njemačkog Tuebingena, trenutno se nalazi u trećoj fazi ispitivanja, a izdavanje upotrebne dozvole se očekuje u nekoliko slijedećih mjeseci.

Direktor Curevca Franz-Werner Haas rekao je kako je njegova firma, putem mreže proizvođača, osigurala proizvodnju oko 300 miliona doza do kraja ove godine. Samo u Bayeru bi bilo proizvedeno oko 160 miliona.

Problemi tokom vakcinacije

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn pozdravio je najavu saradnju Curevaca i Bayera i najavio je sklapanje ugovora o otkupu ove vakcine. Spahn je rekao da će i nakon ljeta i predviđenog provođenja vakcinacije u Njemačkoj, biti potrebne daljnje količine vakcina protiv korona virusa zbog moguće potrebe za osvježenjem vakcine, ali i zbog mogućih mutacija korona virusa.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i premijeri saveznih pokrajina razgovaraju sa predstavnicima proizvođača vakcina s ciljem uklanjanja prepreka koje su se pojavile na početku procesa vakcinacije u Njemačkoj.

Trenutno najveći problem predstavlja isporuka manje količina vakcine od naručenih.

Bayer je najnoviji proizvođač lijekova koji je najavio da će se uključiti kako bi se prevladale nestašice vakcina protiv COVID-a 19, nakon što su prošle sedmice farmaceutske kompanije Novartis i Sanofi najavile da će pomoći Pfizeru u proizvodnji vakcina.

Izvor: Agencije

Povezane

Njemačka kompanija je obećala kako će povećati isporuke vakcina protiv COVID-19 Evropskoj uniji za do 75 miliona dodatnih doza u drugom kvartalu.

Published On 01 Feb 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO