Evropska unija pooštrila pravila za ulazak putnika u blok

Putnik iz zemlje van EU-a može ući samo ako u njoj nema više od 25 slučajeva COVID-19 na 100.000 stanovnika tokom 14 dana.

Sporazum se odnosi na manje važna putovanja i služi kao smjernica zemljama EU-a (EPA)

Evropska unija pooštrila je danas pravila za putnike iz zemalja izvan bloka, precizirajući da će biti dozvoljen slobodan ulaz samo iz zemalja sa veoma vrlo malo slučajeva korona virusa i gotovo nijednom od novih lakše prenosivih varijanti.

Ambasadori EU-a složili su se na sastanku u Briselu sa novim ograničenjem za putovanja iz zemalja koje nisu članice EU-a, uključujući Veliku Britaniju, rekao je diplomata EU agenciji Reuters, prenio je Tanjug.

Istovremeno, zemlje EU-a podstiču se da dozvole pristup bez ograničenja, poput obaveznog karantina, samo pod strogim uslovima.

Članice imaju konačnu riječ

Nove mjere predviđaju da putnik može doći iz zemlje van EU-a samo ako u njoj nema više od 25 slučajeva COVID-19 na 100.000 stanovnika tokom 14 dana, a što je stopa zaraze niža nego u svim zemljama EU-a.

Također, predviđa se brzo uvođenje ograničenja putovanja za putnike iz zemalja u kojima je otkrivena velika učestalost zaraznijih varijanti korona virusa, navodi se u tekstu.

Sporazum zemalja EU-a, inače, odnosi se na manje važna putovanja i služi kao smjernica zemljama EU-a, koje imaju konačnu riječ.

Tako su neke zemlje EU-a, poput Njemačke, uvele strožija ograničenja, dok je Belgija zabranila manje važna putovanja u zemlju ili iz nje do marta.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO