Blinken: Iran sedmice dijele od nuklearne bombe

SAD će se vratiti Iranskom nuklearnom sporazumu ako se Iran vrati svojim obavezama, rekao je američki državni sekretar.

SAD namjerava pregovarati o dužem i jačem dogovoru s Iranom, rekao je Blinken (Reuters)

Administracija Joea Bidena vratit će se Iranskom nuklearnom sporazumu pod uslovom da se Teheran vrati svojim obavezama, a onda će pregovarati o „dužem i jačem“ dogovoru, rekao je američki državni sekretar Antony Blinken u intervjuu za NBC News.

Tokom intervjua, Blinken je rekao da Iran mjeseci dijele od razvoja dovoljne količine nuklearnog materija da napravi bombu, te je dodao da se radi o „sedmicama“, dok Teheran nastavlja kršiti odredbe sporazuma iz 2015. godine.

Iran je dogovor počeo kršiti nakon što je administracija bivšeg predsjednika Donalda Trumpa 2018. povukla SAD iz sporazuma, što je naišlo na kritike međunarodne javnosti.

Prema tom sporazumu, Iranu su ukinute sankcije i dobio je veći pristup svjetskoj ekonomiji, no, Teheran je morao prihvatiti mjere koje blokiraju razvoj nuklearnog oružja.

Mogućnost novih sankcija

Blinken je rekao da će Washington razmotriti i još neke teme koje se našle u sporazumu, uključujući oslobađanje američkih državljana iz iranskih zatvora.

Iran je ranije objavio da neće ponovo pregovarati o nuklearnom sporazumu, a SAD je okrivio za jednostavno povlačenje iz njega.

„Nuklearni sporazum je multilateralni međunarodni sporazum koji je ratificiralo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija. On nije podložan ponovnim pregovorima, dok se ne mijenjaju niti strane koje su ga potpisale“, rekao je u subotu glasnovornik Ministarstva vanjskih poslova Irana Saeed Khatibzadeh.

Blinken je, također, govorio o mogućim novim sankcijama Sjevernoj Koreji i Rusiji, koja je uhapsila opozicionog lidera Alekseja Navalnog.

Izvor: Al Jazeera i agencije