BioNTech obećao više doza vakcina za EU

Njemačka kompanija je obećala kako će povećati isporuke vakcina protiv COVID-19 Evropskoj uniji za do 75 miliona dodatnih doza u drugom kvartalu.

Evropska unija je pod pritiskom da brani svoju strategiju vakcinisanja proteklih sedmica (EPA)

Njemačka kompanija BioNTech u ponedjeljak je obećala kako će povećati isporuke vakcina protiv COVID-19 Evropskoj uniji za do 75 miliona dodatnih doza u drugom kvartalu, nakon snažnog pritiska Njemačke i drugih evropskih zemalja da se ubrza vakcinacija.

Objava firme iz Mainza, koja je razvila vakcinu i udružila se u proizvodnji s američkih farmaceutskim divom Pfizeromom, uslijedila je nekoliko sati uoči sastanka njemačke kancelarke Angele Merkel s najvišim njemačkim zvaničnicima o sporoj vakcinaciji u Njemačkoj.

“Nastavljamo raditi na povećanju dostave u sedmici od 15. februara kako bi osigurali dostavu punog broja doza u prvom kvartalu, kao što je navedeno u sporazumu“, naveo je glavni finansijski direktor BioNTecha Sierk Poetting u saopćenju.

“U dodatku na to mogli bi dostaviti do 75 miliona dodatnih doza EUJ u drugom kvartalu“, dodao je, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

‘Samit o vakcinaciji’

Unija je pod pritiskom da brani svoju strategiju vakcinisanja proteklih sedmica, posebno nakon logističkih problema britansko-švedske AstraZenece, koja je objavila kako će moći dostaviti mnogo manju količinu vakcina nego što je obećala.

Videokonferencija nazvana “Samit o vakcinaciji“, uz Merkel, obuhvatit će premijere 16 njemačkih savezih zemalja, predstavnike proizvođača vakcina i Evropske komisije, koja kupuje vakcine u ime EU-a.

Od početka vakcinisanja u Njemačkoj, 27. decembra, dato je više od  2,3 miliona doza vakcina i oko 2,2 posto stanovništva dobilo je prvu dozu.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO