AstraZeneca će isporučiti Uniji 30 posto vakcina više

Britansko-švedska farmaceutska kompanija će početi isporuke sedam dana ranije od predviđenog i proširit će svoje proizvodne kapacitete u Evropi.

Vakcina AstraZenece u petak je odobrena za evropsko tržište (EPA)

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen objavila je da će AstraZeneca isporučiti Evropskoj uniji devet miliona doza vakcine protiv COVID-19 više od predviđenog u prvom tromjesečju, ili 40 miliona doza ukupno, odnosno 30 posto više.

Britansko-švedska kompanija nedavno je neočekivano objavila da će smanjiti dostavu svoje vakcine EU u prvom kvartalu ove godine.

Visoki dužnosnik EU-a je za Reuters rekao da to znači 60 posto manje doza za blok – ukupno 31 milion.

Vakcinisati 70 posto odraslih ‘do kraja ljeta’

S novih devet miliona doza, to je 40 miliona, odnosno 30 posto više od ranije najavljenog smanjenog broja, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

AstraZeneca, čija je vakcina u petak odobrena za evropsko tržište, posljednjih dana je na udaru kritika evropskih čelnika zbog kašnjenja u proizvodnji, “počet će isporuke sedam dana ranije od predviđenoga i proširit će svoje proizvodne kapacitete u Evropi”, napisala je Von der Leyen na Twitteru.

Isporuke će početi u drugoj sedmici februara, precizirao je jedan evropski izvor.

Predsjednica EK-a, koja je u nedjelju razgovarala s izvršnim direktorima kompanija koje su s EU-om potpisale ugovore o vakcinama, istakla je da je cilj Unije vakcinisati 70 posto odraslih “do kraja ljeta”.

Osim AstraZenece, na videokonferenciji su sudjelovali čelnici njemačke kompanije BioNTech i njihov američki partner Pfizer, kao i čelnici kompanija Johnson & Johnson, Sanofi, Moderna i Curevac.

Inspekcija tvornice AstraZenece u Belgiji

Unija je 19. januara navela da je cilj do marta vakcinisati 80 posto zdravstvenih djelatnika i starijih od 80 godina.

AstraZeneca je kašnjenje isporuke u EU objasnila padom proizvodnje u evropskoj tvornici, a taj argument je EK ocijenio “nezadovoljavajućim” i tražio inspekciju te belgijske tvornice.

Inspekcija je obavljena u četvrtak.

Izvršni direktor AstraZenece, Francuz Pascal Soriot, kazao je da mora za Britance spremiti proizvode britanskih tvornica.

Brisel odlučno osporava taj argument i ističe da “korištenje britanskih tvornica za opskrbu EU-a nije opcija, već ugovorna obaveza”, insistirao je jedan evropski dužnosnik.

‘Jedina utrka ona s virusom i s vremenom’

Berlin je u nedjelju sudom zaprijetio laboratorijima “koji ne poštuju obveze u isporukama vakcine EU”.

Čelnica EK-a je odbacila sugestije da Evropa pokušava vakcinisati svoje stanovništvo brže od drugih zemalja te dodala da je važno sarađivati u ovoj fazi pandemije.

Unija je na udaru kritika zbog sporog ritma vakcinisanja, a kritičari ukazuju da se brži napredak bilježi u Velikoj Britaniji, Izraelu i SAD-u.

“Mislim da je jedina utrka u kojoj se nalazimo ona s virusom i s vremenom”, rekla je Von der Leyen.

Izvor: Agencije