Djeci migrantima u Meksiku prijete neuhranjenost i bolesti

U kampu podignutom pored nogometnog stadiona u gradu Tapachuli na jugu Meksika hiljade migranata čekaju odgovor na zahtjev za azilom ili humanitarnom vizom.

Zamjenica predstavnika UNICEF-a u Meksiku Pressia Arifin-Cabo je upozorila da je situacija kritična (EPA)

Hiljadama djece migranata koji se nalaze u improviziranom kampu u južnom Meksiku prijete neuhranjenost, bolesti i odvajanje od porodice, upozorio je UNICEF.

U kampu podignutom pored nogometnog stadiona u gradu Tapachuli na jugu Meksika hiljade migranata, među kojima je mnogo djece, čekaju odgovor na zahtjev za azilom ili humanitarnom vizom, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Zamjenica predstavnika UNICEF-a u Meksiku Pressia Arifin-Cabo u videoporuci je upozorila da je situacija kritična.

“Mnogi su zabrinuti zbog širenja COVID-a”, rekla je. “Osim toga, puno je smeća, a migranti nemaju ni pristup vodi za piće i higijenu te im nedostaje hrane.”

U Meksiko dolaze većinom maloljetni migranti

UNICEF je posebno zabrinut zbog mogućnosti razdvajanja porodica, a mnoge su porodice na putu izgubile dokumente, dodala je.

Meksičke su vlasti pokušale raspustiti kamp koji se nalazi u blizini granice s Guatemalom, te su počeli premještati migrante iz Tapachule u druge dijelove zemlje, obećavajući da će regulirati njihov status.

Prema službenim podacima, oko 40 posto od 84.600 izbjeglica koji dolaze u Meksiko su maloljetnici.

Mnogi migranti nadaju se da će uspjeti zatražiti azili u Sjedinjenim Američkim Državama koje su prošle sedmice ponovo pokrenule Protokole o zaštiti migranata, po kojima tražitelji azila moraju u Meksiku čekati saslušanje američkih imigracijskih vlasti.

Izvor: Agencije