Ulica ispred saudijske ambasade u Washingtonu zvat će se po Jamalu Khashoggiju

Gradsko vijeće Washington DC-a jednoglasno je donijelo odluku o preimenovanju ulice.

Sljedećeg mjeseca održat će se javna svečanost inauguracije novog naziva ulice (Printscreen)

Ulica ispred Ambasade Saudijske Arabije u Washingtonu, glavnom gradu SAD-a uskoro će dobiti naziv po saudijskom novinaru Jamalu Khashoggiju koji je ubijen 2018. godine u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Gradsko vijeće Washington DC-a jednoglasno je donijelo odluku o preimenovanju “New Hampshire” avenije u „Put Jamala Khashoggija“.

Sljedećeg mjeseca održat će se javna svečanost inauguracije novog naziva ulice.

“Ova promjena naziva ulice demonstrira stav stanovnika Washingtona u pogledu zaštite slobodnog i nezavisnog novinarstva“, rekla je članica Vijeća DC-a Brooke Pinto, prenijela je Anadolija.

Sarah Leah Whitson, izvršna direktorica organizacije „Demokratija za arapski svijet, odmah“ (DAWN), rekla je da će preimenovanje ulice u čast Khashoggija biti važan gest u prilog pronalaska odgovornih za njegovo brutalno ubistvo.

“Put Jamal Khashoggi služit će kao svakodnevni podsjetnik saudijskoj ambasadi i saudijskoj vladi da su Jamal Khashoggi i njegovo naslijeđe moćni i nakon smrti, baš kao što su bili i u životu“, rekla je Whitson, čelnica DAWN-a čiji osnivač je bio upravo Khashoggi.

Ubijen u oktobru 2018. godine

Novinar Washington Posta Jamal Khashoggi ubijen je u kompleksu saudijskog konzulata u Istanbulu 2. oktobra 2018. godine, u koji je tog dana otišao na zakazani termin radi izdavanja potrebnih ličnih dokumenata za vjenčanje.

Bio je poznat po kritiziranju politike saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana.

Komesarijat za ljudska prava Ujedinjenih nacija (OHCHR) u izvještaju na 101 stranici tvrdi da je Khashoggijevo ubistvo čin koji je Saudijska Arabija izvela s predumišljajem.

U izvještaju se navodi da postoje valjani dokazi o neophodnosti provedbe istrage o umiješanosti najviše pozicioniranih saudijskih zvaničnika u to ubistvo, uključujući i Bin Salmana.

Nakon višednevnog negiranja, zvanični Rijad je priznao da je Khashoggi ubijen, ali je naveo da je zločin izvela „odmetnuta“ grupa.

I tri godine nakon ubistva koje je potreslo svjetsku javnost, na mnoga pitanja nema odgovora, uključujući i ono gdje se nalaze i šta se desilo sa posmrtnim ostacima ubijenog Khashoggija.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada