U Beču nastavljeni pregovori o iranskom nuklearnom sporazumu

Indirektni američko-iranski pregovori u glavnom gradu Austrije imaju za cilj da Teheran i Washington ponovo nastave poštovanje sporazuma u potpunosti.

U Beču su nastavljeni razgovori o oživljavanju nuklearnog sporazuma (EPA)

Pregovori o spašavanju iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine zvanično su nastavljeni sastankom svih strana osim SAD-a, naveo je na Twitteru glavni ruski izaslanik u razgovorima Mihail Uljanov.

“Učesnici #JCPOA sada održavaju zvanični sastanak Zajedničke komisije”, napisao je Uljanov na Twitteru, koristeći formalni naziv sporazuma, Zajednički sveobuhvatni plan akcije.

Glavni američki izaslanik Rob Malley neće stići do vikenda, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Indirektni pregovori

Indirektni američko-iranski pregovori u Beču, u kojima diplomate preostalih strana u sporazumu – Francuske, Velike Britanije, Njemačke, Rusije i Kine – posreduju između njih, jer Teheran odbija direktan kontakt s Washingtonom, imaju za cilj da obje strane ponovo nastave poštovanje sporazuma u potpunosti.

“Iran će čvrsto isticati svoje zahtjeve”, rekao je neimenovani iranski zvaničnik britanskoj agenciji.

“Sve sankcije moraju biti ukinute odjednom u procesu koji se može provjeriti”, kazao je on, dodajući da je u rukama Amerikanaca da donesu političku odluku da bi se sporazum ostvario.

Izvor: Agencije