Senat odbacio Bidenovu uredbu o vakcinaciji

Riječ je o inicijativi Bidenove administracije koja predviđa obavezno vakcinisanje ili testiranje na korona virus za sve djelatnike kompanija s više od stotinu zaposlenih.

Inicijativa pokazuje koliko je snažno političko protivljenje pokušajima administracije u borbi COVID-19 (EPA)

Američki Senat, u kojem demokrate imaju većinu, prihvatio je mjeru koju su predložili republikanci, a kojom bi se srušila Bidenova odluka o uvođenju obaveznog vakcinisanja ili testiranja u privatnim kompanijama.

Dvojica demokratskih zastupnika priključila su se republikanskoj inicijativi, koja je tako izglasana s 52 glasa za i 48 protiv, prije nego što je upućena u Zastupnički dom, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Zakonom bi se odbacila mjera Bidenove administracije koja predviđa obavezno vakcinisanje ili testiranje na korona virus za sve djelatnike kompanija s više od stotinu zaposlenih, a koja bi obuhvatila milione zaposlenika.

Za izglasavanje mjere u Senatu dovoljna je obična većina od 51 glasa. Dvojica demokrata – Joe Manchin iz Zapadne Virginije i Jon Tester iz Montane priključili su se pedesetorici republikanskih zastupnika u izglasavanju prijedloga.

Političko protivljenje borbi protiv COVID-a

Inicijativa pokazuje koliko je snažno političko protivljenje pokušajima administracije u borbi COVID-19, u trenutku dok zdravstveni djelatnici pokušavaju suzbiti širenje vrlo zarazne omikron varijante virusa.

“Uvijek sam podržavao obavezno vakcinisanje za zaposlenike javnih službi i vojsku jer je to pitanje od nacionalne važnosti”, izjavio je Manchin nakon glasanja. “No, ne podržavam obavezno vakcinisanje u privatnim kompanijama. Savezna vlada ne može vlasnicima privatnih kompanija određivati na koji će način štititi svoje zaposlenike od COVID-19 i na koji će način voditi svoje poslovanje”, rekao je.

Manchin je dodao da je on vakcinisan s dvije doze vakcine i da je primio i booster dozu te da potiče sve Amerikance da urade isto.

Republikanci kažu da ih obasipaju pozivima kompanije s 500 zaposlenika koje se boje da će morati otpuštati radnike koji se protive vakcinaciji i testiranju. “To je zabrinulo obične ljude i male kompanije”, rekao je republikanski senator Mike Braun, koji je inicirao prijedlog, prije glasonja.

SAD ima najveći postotak novozaraženih

Bijela kuća saopćila je u utorak da obaveza vakcinisanja ili testiranja djelatnika ne bi predstavljala teret za poslodavce jer je velika većina Amerikanaca u potpunosti vakcinisana te da se to pravilo ne bi odnosilo na male kompanije.

“Nalazimo se usred javnozdravstvene krize. Svi vide koje štete ona nanosi”, rekao je vođa demokrata u Senatu Chuck Schumer. “Njeno rješavanje mora predvoditi nauka.”

SAD ima najviši postotak novozaraženih u svijetu. Korona virusom se dosad zarazilo 49.5 miliona Amerikanaca, a umrlo ih je više od 794.000.

Republikanci su podršku svojoj mjeri ocijenili kao jasnu poruku zabrinutosti javnosti zbog mogućeg utjecaja uredbe na radnike, kompanije i ekonomiju.

Čelnik republikanaca u Senatu Mitch McConnell Bidenovu uredbu nazvao je “protuzakonitim” i “apsurdnim” pokušajem vlade da upravlja životima običnih građana.

Izvor: Agencije