SAD: Odobrena treća doza vakcine Pfizera za uzrast od 16 i 17 godina

Zdravstveni zvaničnici pozvali su stanovništvo da primi dodatnu vakcinu zbog omikron varijante.

Američka uprava za hranu i lijekove dala je odobrenje za hitnu upotrebu (Arhiva)

Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) danas je odobrila booster dozu vakcine protiv COVID-19 kompanija Pfizer i BioNTech za uzrast 16 i 17 godina, nakon što su zdravstveni zvaničnici pozvali stanovništvo da primi dodatnu vakcinu zbog zabrinutosti u vezi sa novom omikron varijantom virusa.

Odobrenje za hitnu upotrebu, koje je danas izdala FDA omogućava populaciji u ovom uzrastu da dobije treću vakcinu najmanje šest mjeseci nakon primljene druge vakcine, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Kako se navodi, oko 4,7 miliona tinejdžera starih 16 i 17 godina u SAD-u je potpuno vakcinisano, a više od 2,5 miliona njih je primilo drugu dozu prije šest mjeseci, a svi punoljetni građani SAD-a imaju pravo na booster doze tri odobrene vakcine.

Zabrinutost zbog rizika od miokarditisa

Neki američki naučnici su izrazili zabrinutost u vezi sa dodatnim vakcinacijama za ovu starosnu grupu zbog povećanog rizika od rijetkih slučajeva miokarditisa kod mladih, koji su povezani sa mRNK vakcinama kao što je ona Pfizera i BioNTecha.

Odobrenje FDA dolazi dan nakon što su ove kompanije objavile podatke koji sugerišu da bi treće doze njihove vakcine mogle biti ključne za zaštitu od infekcije novom varijantom korona virusa.

Broj novih infekcija u SAD popeo se sa prosjeka od skoro 95.000 dnevno, koliko je bilo 22. novembra, na oko 119.000 dnevno ove sedmice, a hospitalizacije su porasle za 25 posto u odnosu na prije mjesec dana, prenio je AP.

Izvor: Agencije