Putin: Zapad obuzdava Rusiju zato što im je konkurent

Zapad je pokrenuo svoju politiku obuzdavanja Rusije jer je zemlja počela da izlazi iz teškoća i da se razvija kao konkurent, smatra ruski predsjednik Vladimir Putin.

Putin je rekao da je sredinom devedesetih godina prošlog vijeka Rusija bila svima dobra i svima se dopadala 'kada su joj slali krompir u okviru humanitarne pomoći' (EPA)

Zapad je pokrenuo svoju politiku obuzdavanja Rusije jer je zemlja počela da izlazi iz teškoća i da se razvija kao konkurent, smatra ruski predsjednik Vladimir Putin.

“Zapad je počeo da vodi takvu politiku čim je Rusija počela da se izvlači iz svojih teškoća, posebno kada je povratila svoje ustavno jedinstvo, što nije bilo lako učiniti, kada je počela da se razvija. Vidjeli su da Rusija postaje konkurent, kako u političkoj areni, tako i u oblasti međunarodne sigurnosti”, rekao je Putin u srijedu na sastanku sa učesnicima Kongresa mladih naučnika, prenosi Tanjug agenciju TASS.

Putin smatra da se ograničenja i sankcije uvode pod izgovorom osiguravanja sigurnosti Sjedinjenih Američkih Država, ali da je to potpuna besmislica, jer se po njemu radi o pokušaju obuzdavanja razvoja Rusije.

Na sastanku sa učesnicima Kongresa mladih naučnika u Sočiju, Putin se osvrnuo na sankcije koje je američka strana uvela protiv Instituta za fiziku i tehnologiju u Moskvi krajem novembra.

“Na koji način vaš Institut ugrožava sigurnost SAD-a? Ni na koji, to je potpuna glupost. Postoji samo jedno objašnjenje, pokušaj obuzdavanja razvoja”, ocijenio je Putin.

On je objasnio da je sredinom devedesetih godina prošlog vijeka Rusija bila svima dobra i svima se dopadala “kada su joj slali krompir u okviru humanitarne pomoći”.

“Hvala i na tome, mnogi su to iskreno radili, znam i iskreno govorim o tome, jer sam razgovarao sa tim ljudima u Sankt Peterburgu”, dodao je Putin.

Promjena situacije

Prema njegovim riječima, čim je Rusija počela da izlazi iz teške situacije, kada je počela da se razvija, počeli su da gledaju na nju kao na konkurenciju pa se situacija promijenila i na političkoj sceni, i u međunarodnoj sferi, i u proizvodnji, nauci, energetici.

“A to im se već ne dopada. I naši takozvani partneri su počeli da vode politiku obuzdavanja”, konstatirao je predsjednik Rusije.

On je objasnio da bi ojačavanje suvereniteta mogao da bude mogući odgovor na zapadne sankcije.

“Ponekad se stiče utisak da se različite političke snage u SAD-u jednostavno takmiče međusobno, pokazujući svoje antirusko raspoloženje, i tako zarađuju poene u unutrašnjoj politici”, rekao je ruski predsjednik.

Putin je kroz šalu naglasio da posljednjih dana stalno razgovara o sankcijama, i da su one između ostalog, bile tema i tokom razgovora sa američkim predsjednikom Joeom Bidenom u utorak.

Američki i ruski predsjednik održali su u utorak video sastanak koji je trajao više od dva sata, tokom kojeg su razgovarali o Ukrajini i drugim sporovima u američko-ruskim odnosima.

Prema saopštenju Bele kuće, Biden je prenio Putinu da je Zapad zabrinut da će Rusija napasti Ukrajinu i upozorio na “snažne ekonomske i druge protumjere” koje bi uslijedile ako Moskva započne vojni sukob.

Iz Kremlja je poslije sastanka saopšteno da je Putin pozvao Bidena da se prestane sa praksom prebacivanja odgovornosti za eskalaciju situacije oko Ukrajine na Rusiju, i da je cijeli razgovor ocijenio kao iskren i poslovan.

Izvor: Agencije