Omikron: U Velikoj Britaniji od ponedjeljka ponovo rad od kuće

Velika Britanija, među najteže stradalim evropskim zemljama s gotovo 146.000 umrlih od početka pandemije COVID-a 19, vratila se restriktivnim mjerama ne bi li suzbila širenje omikrona.

Vlada stoga traži od zaposlenika da već od ponedjeljka rade od kuće "ako je to moguće" (Reuters)

Britanski premijer Boris Johnson rekao je da Velika Britanija pooštrava restrikcije radi suzbijanja širenja omikron varijante korona virusa, pa se tako od ponedjeljka ponovo uvodi rad od kuće i covid propusnice za neka veća okupljanja, prenosi Hina.

“Sve je jasnije da se omikron širi puno brže nego ranije delta” jer je do danas u Velikoj Britaniji prijavljeno 568 slučajeva te varijante korona virusa, a stvaran broj je “sigurno i puno veći”, rekao je Johnson na konferenciji za medije.

Napominjući da se čini da se broj zaraženih omikronom u zemlji udvostručuje svaka dva do tri dana i ne želeći nagađati o težini simptoma koje uzrokuje ova varijanta, konzervativni čelnik je istaknuo da “ovakav eksponencijalni rast može potaknuti velik porast hospitalizacija i stoga, na žalost, umrlih”.

Plan B

“Zbog toga je prelazak na plan B” što se tiče restrikcija u Engleskoj “razmjeran i razuman odgovor” dok se ne ubrza kampanja dovakcinacije, dodao je.

Vlada stoga traži od zaposlenika da već od ponedjeljka rade od kuće “ako je to moguće”.

Covid propusnica, kojoj se protive neki zastupnici konzervativne većine, prvi put je uvedena u Engleskoj u noćnim klubovima i na svim mjestima s više od 10.000 ljudi.

Velika Britanija, među najteže stradalim evropskim zemljama s gotovo 146.000 umrlih od početka pandemije COVID-a 19, vratila se restriktivnim mjerama ne bi li suzbila širenje omikrona, poput ograničenja putovanja, nošenja maske u trgovinama i u javnom prijevozu.

Izvor: Agencije