Muslimani iz Kongresa SAD-a traže akciju protiv islamofobije

Islamofobični komentari zastupnice Lurent Robert stvaraju osjećaj straha na Capitolu, stoji u pismu.

Ilhan Omar je primila prijetnje smrću (AP)

Deseci članova osoblja Kongresa SAD-a osudili su nedavne islamofobične komentare zastupnice Laurent Boebert na adresu kolegice Ilhan Omar, govoreći da je “pojačana klima islamofobije” na Capitol Hillu stvorila “osjećaj tjeskobe i straha”.

U otvorenom pismu liderima Zastupničkog doma Konresa SAD-a u srijedu, grupa je navela da „retorika mržnje javnih dužnosnika direktno utiče na nas i dovodi u opasnost našu sigurnost, kako na radnom mjestu, tako i u svakodnevnom životu”.

“Svjedoci smo nekontroliranog uznemiravanja jednog od samo tri muslimanska člana Kongresa – i jedinog vidljivog muslimanskog člana – i smatramo da naše radno mjesto nije niti sigurno niti dobrodošlo”, stoji u pismu, koje su potpisala 62 muslimanska člana osoblja u Domu i Senatu i 378 drugih članova osoblja.

Pismo je upućeno nakon što se na Facebooku pojavio video snimak u kojem je Boebert, republikanska zastupnica iz Colorada, opisala susret sa Omar, somalijskom Amerikankom i jednoj od prvih muslimanki koja je izabrana u Kongres.

Osuda poruka sa snimka

Na snimku, Boebert je opisala susret sa Omar na Capitolu i rekla kako joj je laknulo što “nema ruksak”, što je očito upućivalo da bi Omar možda nosila bombu.

“Gledam lijevo i evo je – Ilhan Omar. A ja sam rekla ‘pa ona nema ruksak, trebali bismo biti dobro’, kaže Boebert u videu, smijući se.

To je izazvao široku osudu i pozive demokrata vodstvu Zastupničkog doma da oduzme Boebertu dužnosti.

Pristalica bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, Boebert je izabrana u Kongres SAD-a prošle godine, kao borac za prava na oružje.

Poslije se javno izvinila za komentare, ali telefonski razgovor dvije zastupnice prekinut je nakon što je Omar rekla da Boebert nije pokazala nikakvo žaljenje.

To je bio posljednji u nizu višegodišnjih ličnih napada na Omar i ostale progresivne demokratske zastupnike, uključujući i Rashidu Tlaib, palestinsku Amerikanku.

Boebert i osali republikanci ih nazivaju „džihad grupom“.

Omar i Tlaib su mete prijetnji smrću.

‘Odbaciti zapaljivu retoriku’

U pismu u srijedu, članovi muslimanskog kongresnog osoblja pozvali su Kongres da “kategorički odbaci ovu zapaljivu retoriku koja ugrožava fizičku, mentalnu i emocionalnu dobrobit osoblja“.

“Ova vrsta štetnog ponašanja normalizira mržnju prema cijeloj vjerskoj zajednici koja se već decenijama suočava s pogrdnom retorikom, zločinima iz mržnje, nadzorom, nepovjerenjem, diskriminacijom, demonizacijom i nasiljem”, stoji u pismu.

Dana 5. decembra, Omar je rekla da je predsjednica Zastupnničkog doma Nancy Pelosi obećala da će biti preduzete mjere protiv Boebert, ali se to još nije dogodilo.

Prošlog mjeseca Dom je ukorio republikanca Paula Gosara jer je tvitao animirani video u kojem je prikazano kako ubija zastupnicu Alexandru Ocasio-Cortez, progresivnu demokratkinju i napada predsjednika Joea Bidena.

Izvor: Al Jazeera