Jimmy Lai osuđen za sudjelovanje u zabranjenom bdijenju za Tiananmen

Kazneni progon Laija najnoviji je primjer smanjenja jaza između Hong Konga i kopna, gdje vlasti već dugo pokušavaju izbrisati sjećanja i službene zapise o Tiananmenu

Vlasti Hong Konga podigle su optužnice protiv više od dvadesetak prodemokratskih političara i aktivista zbog bdijenja prošle godine (AP)

Zatvoreni hongkonški medijski mogul Jimmy Lai jedan je od troje demokratskih aktivista koji su u četvrtak osuđeni zbog sudjelovanja u zabranjenom bdijenju za Tiananmen.

Lai, 74-godišnji vlasnik sada ugušenih prodemokratskih novina Apple Daily, proglašen je krivim za nezakonito okupljanje zajedno s bivšom novinarkom Gwyneth Ho i uglednom advokaticom za ljudska prava Chow Hang-tung.

Njihov kazneni progon najnoviji je primjer smanjenja jaza između Hong Konga i kopna gdje vlasti već dugo pokušavaju izbrisati sjećanja i službene zapise o Tiananmenu, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Vlasti Hong Konga podigle su optužnice protiv više od dvadesetak prodemokratskih političara i aktivista zbog bdijenja prošle godine u sjećanje na žrtve smrtonosnog gušenja protesta u Pekingu 1989. godine.

Deseci aktivista iza rešetaka

Osuđeni trojac jedini je osporavao tužbe na sudu, što znači da su posljednji dobili presudu.

Okružni sud u Hong Kongu osudio ih je za poticanje i sudjelovanje na neovlaštenom okupljanju.

Lai, Chow i Ho su među desecima aktivista koji se već nalaze iza rešetaka i čekaju odvojeni progon prema odredbama strogog zakona o nacionalnoj sigurnosti koji je Peking nametnuo Hong Kongu kao odgovor na masovne i često nasilne demokratske proteste prije dvije godine.

Godišnje bdijenje uz svijeće 4. juna već tri desetljeća je privlačilo desetke hiljada ljudi.

Uz demokratske transparente i pozive za okončanje jednostranačke vladavine u Kini, okupljanje je postalo simbol političkih sloboda.

No, vlasti Hong Konga zabranile su posljednja dva bdijenja, a kao razloge su naveli pandemiju korona virusa i sigurnosni aspekt.

Optužbe za subverziju

Peking je ove godine jasno dao do znanja da više neće tolerirati komemoracije Tiananmenu u Hong Kongu ili Makau, jedinim preostalim mjestima u Kini gdje bi se takva okupljanja još mogla odviti.

Više organizatora godišnjeg bdijenja, uključujući Chow, optuženi su za subverziju.

Vlasti su zatvorile muzej o pokolju na trgu Tiananmen, a eksponati su odvezeni.

Aktiviste koji su sudjelovali na zabranjenim bdijenjima za Tiananmen 2020. i 2021. godine kazneno se progoni zbog nezakonitog okupljanja.

Ranije je 16 političara i aktivista, uključujući istaknutog aktivista Joshuu Wonga, osuđeno na šest do 10 mjeseci zatvora zbog njihove uloge na bdijenju, a nekoliko ih je dobilo uvjetne kazne.

Izvor: Agencije