Izvještaj: Danas razgovori SAD i Izraela o vojnim vježbama i Iranu

Vojne vježbe uključuju potencijalno uništavanje iranskih nuklearnih postrojenja ako to zatraže američki i izraelski lideri, tvrdi za Reuters vioski američki zvaničnik. 

Pripreme SAD-a i Izraela ukazuju na brigu Zapada za teške nuklearne pregovore sa Iranom za koje se Joe Biden nadao da će oživjeti nuklearni sporazum iz 2015. koji je napustio Donald Trump. (Reuters)

Očekuje se da će američki i izraelski vojni zvaničnici danas raspravljati o mogućim vojnim vježbama kao pripremi za najgori mogući scenarij ako propadnu diplomatski pokušaji s Iranom. Vojne vježbe uključuju potencijalno uništavanje iranskih nuklearnih postrojenja ako to zatraže američki i izraelski lideri, rekao je za Reuters visoki američki zvaničnik.

Razgovori SAD-a sa izraelskim ministrom odbrane Bennyjem Gantzom dolaze nakon sastanaka lidera Pentagona i Bidenovog savjetnika za nacionalu sigurnost Jakea Sullivana 25. oktobra na kojem se raspravljalo o vojnim opcijama dostupnim da se osigura da Iran neće biti u mogućnosti da proizvede nuklearno oružje, rekao je zvaničnik govoreći pod uvjetom anonimnosti.

Iran negira da razvija nuklearno oružje te tvrdi da želi nuklearnu tehnologiju za mirnodopske svrhe.

Pripreme SAD-a i Izraela ukazuju na brigu Zapada za teške nuklearne pregovore sa Iranom za koje se Joe Biden nadao da će oživjeti nuklearni sporazum iz 2015. koji je napustio Donald Trump.

Međutim, nakon razgovora sa novom, tvrdokornom vladom Irana zapadni zvaničnici su opet posumnjali da Teheran želi dobiti vrijeme dok napreduje u svom nuklearnom programu.

Američki zvaničnik nije htio otkriti detalje potencijalnih vojnih vježbi.

“Došli smo do toga jer iranski nuklearni program napreduje do momenta kada se ne može reći da ima neki konvencionalni razlog za to”, rekao je.

Obogaćivanje urana

Izraelska ambasada u Washingtonu i iranska misija pri UN-u nisu odgovorili na zahtjev za komentar.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopćila je prošle sedmice da je Iran počeo proces obogaćivanja urana do 20 posto čistoće u naprednim centrifugama IR-6 u svom nuklearnom postrojenju Fordow, ukopanom u planinu.

Izrael je prije sedam dana zatražio od svjetskih sila da odmah prekinu pregovore o nuklearnom programu s Iranom, pozivajući se na ovaj izvještaj.

Iranska vlada nastavlja insistirati na tome da se moraju ukinuti sve ekonomske sankcije koje su uvele Sjedinjene Američke Države i Evropska unija.

Također zahtijeva garancije da ga, ako nastavi s poštivanjem odredbi nuklearnog sporazuma, sljedeći republikanski predsjednik SAD-a neće ponovo poništiti, kao što je to ranije učinio Trump.

Izvor: Agencije