Glasnogovornik talibana: U Afganistanu nema mjesta za pripadnike ISIL-a

Zabihullah Mujahid je rekao da je 25 skrovišta te terorističke organizacije također uništeno u Kabulu i Jalalabadu, glavnom gradu istočne provincije Nangarhar.

Borci ISIL-a izveli su nekoliko napada nakon što su talibani zauzeli Kabul sredinom augusta (Reuters)

Glasnogovornik talibanskog pokreta i privremene vlade u Afganistanu Zabihullah Mujahid izjavio je da je u toj zemlji u protekla tri mjeseca uhapšeno više od 670 boraca ISIL-a, također poznatog kao ISKP ili ISIS-K te je poručio da za teroriste nema mjesta u Afganistanu, javlja Anadolija

On je rekao da je 25 skrovišta te terorističke organizacije također uništeno u Kabulu i Jalalabadu, glavnom gradu istočne provincije Nangarhar.

“ISIL više nije velika prijetnja u Afganistanu. Bila je to mala grupa koja je sada razbijena u Kabulu i Jalalabadu”, rekao je Mujahid.

Podrška bivše vlade

Mujahid je optužio bivšu afganistansku vlast predsjednika Ashrafa Ghanija za jačanje ISIL-a u Kabulu i provinciji Nangarhar kako bi ih iskoristila protiv talibana.

Uporedo s funkcijom portparola talibanske vlade, Mujahid je također i vršilac dužnosti zamjenika ministra kulture i informiranja privremene vlade u Afganistanu.

Borci ISIL-a izveli su nekoliko napada nakon što su talibani zauzeli Kabul sredinom augusta, uključujući dva smrtonosna bombaška napada na šijitske džamije u sjevernom Kunduzu i južnoj provinciji Kandahar u kojima je ubijeno blizu stotinu ljudi.

“U početku, kada smo ušli u Kabul, nije bilo sigurnosnog i komunikacijskog sistema, što je pomoglo ISIL-u da izvrši napade i cilja džamije i javna mjesta i tako širi strah među civilima”, rekao je Mujahid.

Mudžahid je to kazao u vezi s bombaškim napadom kojeg su boric ISIL-a izvršili u augustu u blizini aerodroma “Hamid Karzai” u Kabulu. Najmanje 170 Afganistanaca, uključujući žene i djecu, ubijeno je, a više od 150 je ranjeno u napadu na gomilu ljudi koji su htjeli napustiti zemlju nakon talibanskog preuzimanja vlasti.

“Ranije je ISIL imao podršku bivših vladinih snaga, ali sada smo uništili njihova skrovišta, jer ovim teroristima nije mjesto u Afganistanu, zato što je afganistanski narod odbacio njihovu ideologiju”, rekao je Mujahid, dodajući da su uhapšeni teroristi u zatvoru i da će vlada postupati s njima po šerijatskom pravu.

SAD da deblokira fondove Afganistana

Odgovarajući na pitanje u vezi s tekućom ekonomskom krizom u Afganistanu, Mujahid je rekao da su Sjedinjene Američke Države (SAD) blokirale imovinu Afganistana u augustu, što je izazvalo ekonomsku krizu u toj zemlji.

“Postupak SAD-a da zamrzne našu imovinu bio je čin oprečan međunarodnom pravu”, tvrdi Mujahid.

Međutim, on se nada da će, nakon nedavnog sastanka afganistanskog vršitelja dužnosti ministra vanjskih poslova Amira Khana Muttaqija s američkim zvaničnicima u Dohi, zvanični Washington uskoro osloboditi afganistanska sredstva.

“Nedavno su se naši čelnici sastali s američkim zvaničnicima u Dohi i uvjerili su nas da će osloboditi naša sredstva”, rekao je Mujahid.

Američka vlada blokirala je više od devet milijardi dolara rezervi Centralne banke Afganistana, a mnogi donatori i organizacije, uključujući Svjetsku banku i Međunarodni monetarni fond, zaustavili su plaćanja otkako su talibani došli na vlast 15. augusta.

Nekoliko zemalja, uključujući Kinu, Rusiju, Pakistan i Katar, pozvalo je SAD da dopusti Afganistanu pristup svojim stranim rezervama, ali trenutno nema naznaka da će se to i dogoditi.

Talibani vraćaju 20 miliona dolara

Mujahid je optužio bivše vladine zvaničnike za prebacivanje više miliona dolara iz zemlje i rekao je da su talibani povratili milione dolara iz kuća bivših zvaničnika koji su pobjegli iz zemlje.

“Naši borci su povratili više 20 miliona dolara iz predsjedničke palače i kuća bivših najviših zvaničnika vlade Ashrafa Ghanija i taj novac položili u Centralnu banku”, rekao je Mujahid.

U augustu je afganistanska Centralna banka saopćila da je primila više od 12 miliona dolara u gotovini i zlatnim ciglama pronađenim i rezidencijama bivših vladinih zvaničnika, uključujući bivšeg potpredsjednika Amrullaha Saleha.

Talibanska vlada ponovno je odbacila zahtjev za formiranjem inkluzivne vlade uz sudjelovanje i zvaničnika bivše vlade i nazvala to miješanjem u unutarnje stvari njihove zemlje.

Na upit da li su neke zapadne zemlje zahtijevale da talibani uključe neke predstavnike prethodne vlade u svoju vladu kako bi bili priznati, Mujahid je rekao da neke zemlje govore o inkluzivnoj vladi, ali da su takvi zahtjevi miješanje u unutarnja pitanja Afganistana.

Inkluzivna vlada

“Ako zapadne zemlje žele vratiti svoje prethodne predstavnike vlade, suočit će se s reakcijom i bijesom javnosti”, rekao je Mujahid i dodao da Afganistanci znaju kako voditi svoju zemlju.

Dodao je da su talibani već sastavili inkluzivnu vladu koja uključuje predstavnike svih etničkih grupa, uključujući Tadžike, Baluče, Turkmene, Nuristance, Uzbeke i niz drugih etničkih grupa.

“Može li nam bilo tko pokazati primjer u svijetu gdje opozicijske figure također zauzimaju pozicije u vlasti”, dodao je Mujahid.

Izvor: Agencije