Francuska neće bojkotirati ZOI u Pekingu

Francuska neće diplomatski bojkotirati Zimske olimpijske igre u Pekingu u februaru 2022. godine, za razliku od SDA-a, Kanade, Australije i Velike Britanije.

SAD je saopćio da njegovi dužnosnici neće prisustvovati ZOI-ju u Pekingu zbog kontinuiranog kršenja ljudskih prava u Kini (EPA)

Ministar obrazovanja i sporta Jean-Michel Blanquer je u četvrtak izjavio da Francuska neće diplomatski bojkotirati Zimske olimpijske igre u Pekingu 2022. godine, za razliku od SDA-a, Kanade, Australije i Velike Britanije.

“Francuska to neće učiniti”, kazao je on, dodavši kako neće putovati u Peking u februaru na ZOI, ali da će u Kinu ići izaslanica iz njegovog ministarstva Roxana Maracineanu, prenosi Hina.

Prve su bojkot objavile Sjedinjene Američke Države u ponedjeljak, a slijedile su je Australija, Velika Britanija i Kanada.

SAD je saopćio da njegovi dužnosnici neće prisustvovati ZOI-ju u Pekingu zbog kontinuiranog kršenja ljudskih prava u Kini.

‘Te države platit će cijenu za svoj čin’

“Mnogi partneri iz cijelog svijeta su izuzetno zabrinuti zbog konstantnog kršenja ljudskih prava u Kini. Zato objavljujemo da nećemo slati diplomate u Peking”, izjavio je u četvrtak kanadski premijer Justin Trudeau.

Istovremeno je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian pozvao na zajednički stav Evropske unije što se tiče pitanja diplomatskog bojkota ZOI-ja u Pekingu.

Kina je u četvrtak, preko Ministarstva vanjskih poslova, reagirala na američku, australsku i britansku najavu bojkota, objavivši da će te države platiti cijenu za svoj čin.

“SAD, Velika Britanija i Australija koriste Olimpijske igre za manipulaciju. Stoga će morati platiti za svoja pogrešna djela”, rekao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin.

Izvor: Agencije