Ruski avioni pratili francuske letjelice iznad Crnog mora

Dva ruska borbena aviona pratila su dva francuska borbena aviona u međunarodnom zračnom prostoru iznad Crnog mora, drugi put ove sedmice, uslijed napetosti između Zapada i Moskve.

Francuski avioni izvode posmatračku misiju NATO-a u skladu s međunarodnim propisima, navodi francuska vojska (EPA)

Dva ruska borbena aviona pratila su dva francuska borbena aviona i avion za punjenje gorivom u međunarodnom zračnom prostoru iznad Crnog mora, drugi put ove sedmice, saopćila je francuska vojska.

Ruski avion već je u srijedu ispratio dva francuska ratna aviona, za koje je Moskva navela da imaju za cilj spriječiti francusku letjelicu da uđe u ruski zračni prostor, prenosi Fena.

Ova vrsta interakcija nije neuobičajena za slične incidente koji su se ranije dešavali, ali dolaze usred tenzija između Zapada i Rusije u regiji.

‘Strateška komunikacija Moskve’

“Francuski avioni izvode posmatračku misiju NATO-a u skladu s međunarodnim propisima”, rekao je glasnogovornik oružanih snaga, pukovnik Pascal Ianni za Reuters.

“Dva [francuska] aviona su daljinski otkrila dva ruska borbena aviona koji su im se upravo približili, ali koji ne ometaju napredak misije”, kazao je Ianni.

Dodao je da je to bila “strateška komunikacija” Moskve da pokaže da su njihovi avioni u blizini.

Izvor: Agencije