Dogovor EU-a o produženju uredbe o roamingu za sljedećih 10 godina

Uredba o takozvanom ‘roamingu kao kod kuće’ primjenjuje se od 15. juna 2017, a njome se cijene u roamingu određuju na osnovu nacionalnih cijena. 

Nova uredba trebala bi osigurati korisnicima istu kvalitetu usluga koju imaju u matičnoj mreži i kada su na putu (EPA - Ilustracija)

Pregovarači država članica i Evropskog parlamenta postigli su u četvrtak dogovor o novoj uredbi o roamingu, kojom se do 2032. produžuje sadašnji sistem korištenja mobilnih telefona u evropskom inostranstvu bez dodatnih naknada.

Sadašnja uredba vrijedi do 30. juna 2022. a novom uredbom produžuje se sistem bez naplate roaminga za sljedećih deset godina. Dogovor još formalno trebaju potvrditi Vijeće i Parlament, prenosi Hina.

Uredba o takozvanom “roamingu kao kod kuće” primjenjuje se od 15. juna 2017, a njome se cijene u roamingu određuju na osnovu nacionalnih cijena.

To znači da svaki korisnik koji se nalazi u roamingu, u nekoj od zemalja EU-a i u zemljama Evropskog ekonomskog prostora Islandu, Norveškoj i Lihtenštajnu, plaća usluge sukladno tarifi koju je ugovorio sa svojim operatorom za domaći promet.

Kvalitet usluga

Nova uredba trebala bi osigurati korisnicima istu kvalitetu usluga koju imaju u matičnoj mreži i kada su na putu.  Oni koji koriste usluge 5G mreže u svojoj zemlji trebali bi imati pristup toj mreži gdjegod je dostupna.

Prema novoj uredbi, mobilni operatori trebat će obavijestiti korisnike o kvaliteti usluga koju mogu očekivati u roamingu. U proteklih četiri i pol godine od kada je na snazi sadašnja uredba, mnogi su se korisnici žalili da nemaju istu kvalitetu usluge kada su u inostranstvu.

Korisnici će po novoj uredbi dobivati SMS poruke o dodatnim troškovima kada se spajaju na takozvane “nezemaljske mreže”, koje su dostupne u avionima i na brodovima, a koje nisu pokrivene uredbom o roamingu.

Kada se korisnici nađu u avionu ili na brodu, njihovi mobiteli mogu se automatski spojiti na “nezemaljsku mrežu” i izazvati dodatne troškove.

Sada će operatori morati osigurati opciju kojom se izbjegava automatsko spajanje na takve mreže.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada