CPJ: U 2021. rekordan broj pritvorenih novinara u svijetu

Rekordan broj pritvorenih novinara odražava političke potrese širom svijeta i rastuću netoleranciju prema nezavisnom izvještavanju, navodi CPJ.

Šestu godinu zaredom CPJ dokumentira rekordan broj novinara zatvorenih širom svijeta, rekao je izvršni direktor CPJ-a (Al Jazeera)

Broj pritvorenih novinara u svijetu dosegao je rekordni broj 2021. godine, prema novom izvještaju neprofitnog Odbora za zaštitu novinara (CPJ) koji navodi da su 293 novinara zatvorena do 1. decembra ove godine.

Najmanje 24 novinara ubijeno je zbog izvještavanja, a 18 drugih je umrlo u okolnostima koje otežavaju utvrđivanje jesu li bili meta zbog svog rada, objavio je CPJ u svom godišnjem istraživanju o slobodi medija i napadima na medije, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Iako se razlozi za zatvaranje novinara razlikuju od zemlje do zemlje, rekordan broj odražava političke potrese širom svijeta i rastuću netoleranciju prema nezavisnom izvještavanju, prema neprofitnoj organizaciji sa sjedištem u SAD-u.

“Ovo je šesta godina zaredom da CPJ dokumentira rekordan broj novinara zatvorenih širom svijeta”, rekao je izvršni direktor CPJ-a Joel Simon u izjavi.

Kina zatvorila najviše novinara

“Broj odražava dva neraskidiva izazova – vlade su odlučne kontrolirati i upravljati informacijama, a sve su drskije u svojim naporima da to učine.”

Kina je zatvorila 50 novinara, najviše od svih zemalja, zatim Mijanmar (26), koji je uhapsio novinare u sklopu obračuna nakon vojnog udara 1. februara, a zatim Egipat (25), Vijetnam (23) i Bjelorusija (19), navodi CPJ.

Prvi put popis CPJ-a uključuje novinare zatvorene u Hong Kongu, što je nuspojava zakona o nacionalnoj sigurnosti iz 2020. godine, prema kojem se sve što Peking smatra subverzijom, secesijom, terorizmom ili dosluhom sa stranim snagama kažnjava kaznom koja može biti i doživotni zatvor.

Meksiko, gdje su novinari često na meti kada njihov rad uznemiri kriminalne bande ili korumpirane dužnosnike, ostaje najsmrtonosnija zemlja zapadne hemisfere za novinare, prema CPJ-u.

Izvor: Agencije