Zvaničnik: SAD će razmjestiti evropske trupe ako Rusija napadne Ukrajinu

Ako Rusija napadne Ukrajinu, Biden će brzo pojačati istočno krilo NATO saveza pregrupiranjem američkih vojnika koji su već u Evropi, rekao je odbrambeni zvaničnik.

Američki predsjednik Joe Biden i ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak su putem videoveze razgovarali o krizi na istoku Evrope (EPA)

Ako Rusija napadne Ukrajinu, vlada američkog predsjednika Joea Bidena brzo će pojačati istočno krilo NATO saveza pregrupiranjem američkih vojnika koji su već u Evropi umjesto slanja novih iz drugih dijelova svijeta, rekao je američki odbrambeni zvaničnik pod uvjetom anonimnosti. SAD u Evropi ima oko 60.000 vojnika.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan ranije u utorak kazao je kako bi SAD u slučaju invazije u Ukrajinu pojačao prisustvo NATO snaga na mjestima poput Baltika.

Dodao je kako bi SAD, koji već vojno pomaže Ukrajini opremom, mogao Kijevu poslati dodatnu odbrambenu pomoć.

Rusija traži garancije

Američki predsjednik Joe Biden i ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak su putem videoveze razgovarali o krizi na istoku Evrope. Putin je pritom zatražio pravno obavezujuće garancije da se NATO neće širiti na istok i razmještati sisteme za oružani napad u Rusiji susjednim državama.

Biden je ruskom predsjedniku prenio zabrinutost Zapada zbog mogućeg ruskog napada na Ukrajinu i upozorio ga da može očekivati sankcije ako to učini, objavila je Bijela kuća.

Kremlj je objavio kako nije očekivao brzi napredak u odnosima između Washingtona i Moskve, ali da će dvojica čelnika nastaviti razgovarati nakon „što su pokazali volju da nastave s praktičnim radom i razgovorima o osjetljivim pitanjima koji ozbiljno brinu Moskvu“, kazao je Jurij Ušakov, zvaničnik Kremlja.

Izvor: Agencije