Većina Nijemaca smatra da će Scholz biti kancelar u jednom mandatu

Šesnaest posto ispitanih očekuje da će novi kancelar biti na dužnosti i u drugom mandatu, pokazalo je ispitivanje koje je provela agencija YouGov.

Olaf Scholz je novi njemački kancelar (EPA)

Blizu dvije trećine Nijemaca očekuje da će novi kancelar Olaf Scholz ostati na dužnosti samo jedan mandat, pokazalo je ispitivanje koje je provela agencija YouGov za novinsku agenciju dpa.

Dvadeset posto ispitanih ocijenilo je da će se nova vladajuća koalicija, na čijem je čelu Scholz, nazvana “Semafor”, sastavljena od socijaldemokrata, Zelenih i liberala, raspasti prije novih parlamentarnih izbora.

Njih 44 posto smatra da će Scholz ostati na dužnosti do kraja mandata, no da neće biti ponovo izabran, prenosi Hina.

Scholz: Nova koalicija ‘dugoročan projekt’

Ukupno 16 posto ispitanih očekuje da će novi kancelar biti na dužnosti i u drugom mandatu, a njih 1,3 posto smatra da će Scholz ostati na dužnosti jednako dugo kao i njegova prethodnica Angela Merkel.

Merkel je na dužnosti kancelarke provela 16 godina.

Scholz (63) je u više je navrata izjavio kako postojeću tročlanu koaliciju vidi kao dugoročni projekt, koji će trajati duže od postojećeg izbornog mandata.

Bivši ministar finansija i potpredsjednik vlade kancelarke Merkel obećao je hrabro uhvatiti se ukoštac s rastućim izazovima, izjavljujući da Njemačka “može uzletjeti”.

Većina zadovoljna radom Angele Merkel

No, prema ispitivanju YouGova, niti četvrtina Nijemaca (22 posto) ne očekuje velike promjene.

Ukupno 51 posto vjeruje da “Semafor” koalicija neće potaknuti velike promjene u zemlji, dok njih 16 posto ne očekuje nikakve promjene.

Jedanaest posto nije se izjasnilo.

Jasna većina ljudi u Njemačkoj zadovoljna je radom Angele Merkel kao kancelarke, njih 55 posto, dok je 38 posto ispitanih bilo nezadovoljno, a sedam posto se nije izjasnilo.

Izvor: Agencije