Sud potvrdio presudu za korupciju bivšem malezijskom premijeru Najibu Razaku

Apelacioni sud u Putrajayi, administrativnom centru Malezije, odbacio je Razakovu žalbu i potvrdio zatvorsku kaznu od 12 godina zatvora.

Razak je proglašen krivim za zloupotrebu vlasti, pranje novca i zloupotrebu povjerenja i osuđen je i na novčanu kaznu od gotovo 50 miliona dolara pored kazne zatvora (EPA)

Apelacioni sud potvrdio je u srijedu u žalbenom postupku presudu od 12 godina zatvora bivšem malezijskom premijeru Najibu Razaku za njegovu ulogu u velikom korupcijskom skandalu koji je doprinio padu vlade 2018. godine.

Apelacioni sud u Putrajayi, administrativnom centru Malezije, odbacio je Razakovu žalbu i potvrdio zatvorsku kaznu od 12 godina, prenosi Beta.

“Potvrđujemo presudu Visokog suda po svih sedam tačaka optužnice”, rekao je sudija Abdul Karim Abdul Jalil.

Razak (68), proglašen je krivim po svim tačkama optužnice prošle godine na prvom od brojnih sudskih procesa koji se vode protiv njega za krađu malezijskog Suverenog fonda za razvoj (1MDB), koji treba da doprinese ekonomskom razvoju zemlje.

Bivši malezijski vođa i njegovi saradnici optuženi su da su pronevjerili više milijardi dolara iz tog fonda da finansiraju lične troškove, kupovinu nekretnina luksuznih predmeta i umjetničkih djela.

Prvo suđenje odnosilo se na pronevjeru 42 miliona ringita (9,9 miliona dolara) iz jednog dijela fonda 1MDB i prebacivanje na bankovne račune Najiba Razaka. To je minimalna suma u odnosu na ogromne iznose za koje se smatra da je odgovoran.

‘Nacionalna sramota’

Sudija je ocijenio njegovo djelovanje kao “nacionalnu sramotu” i rekao da je Razak znao za sumu prebačenu na račun koji je prisvojio.

Razak je proglašen krivim za zloupotrebu vlasti, pranje novca i zloupotrebu povjerenja i osuđen je i na novčanu kaznu od gotovo 50 miliona dolara pored kazne zatvora.

Sudija je također odbacio argument odbrane da su ti iznosi bili poklon saudijske kraljevske porodice, navodeći da za to nema nikakvih dokaza.

On je, međutim, prihvatio zahtjev da bivši vođa ostane na uvjetnoj slobodi dok se čeka ishod posljednje žalbe pred najvišim sudom u Maleziji.

Bivši premijer koji je pratio suđenje putem interneta pošto je jedan od njegovih advokata testiran pozitivno na COVID-19, rekao je da je “razočaran” presudom.

“Nisam znao i nisam naredio prebacivanje 42 miliona ringita na moj račun”, rekao je novinarima.

Bijes građana zbog te krađe odigrao je važnu ulogu u neočekivanom izbornom porazu koalicije predvođene Razakom 2018. godine. On je predvodio vladu od 2009. godine.

Bivši vođa je stalno negirao sve optužbe protiv njega. Očekuje se da će posljednja žalba biti riješena tek za nekoliko mjeseci.

Ako Razak, koji je ostao zastupnik, izgubi sudski proces i ode u zatvor, zabranit će mu se sve javne funkcije. Uprkos presudi za korupciju on je ostao popularan i utjecajan u malezijskog stanovništva, a pokušao je, posljednjih mjeseci, i da organizira politički povratak.

Izvor: Agencije