Slučaj Khashoggi: Uhapšeni muškarac oslobođen

Zaključeno je da se u slučaju Saudijca koji se sumnjičio za povezanost sa ubistvom radi o zamjeni identiteta.

Jamal Khashoggi ubijen je u oktobru 2018. godine u Istanbulu (Anadolija)

Saudijac uhapšen u utorak na pariskom aerodromu zbog sumnje da je povezan s ubistvom novinara Jamala Khashoggija pušten je u srijedu nakon što su zvaničnici zaključili da se radi o slučaju zamjene identiteta, rekli su tužioci u Parizu.

Francuski izvori za provođenje zakona u utorak su imenovali muškarca kao Khaleda Aedha Al-Otaibija, istog imena kao bivšeg pripadnika Saudijske kraljevske garde čije se ime navodi u dokumentima o sankcijama SAD-a i Velike Britanije i izvještaju UN-a zbog umiješanosti u Khashoggijevo ubistvo u Turskoj, javlja Fena, pozivajući se na Reuters.

Saudijska ambasada u Parizu je kasno u utorak saopćila da uhapšena osoba “nema nikakve veze s tim predmetom”.

Provjere ukazale na grešku

Tužioci su rekli da su provjere pokazale da se nalog koji je izdala Turska, a koji je doveo do hapšenja muškarca nakon što mu je pasoš skeniran tokom graničnih provjera, ne odnosi na tog muškarca.

Khashoggi, kritičar vlade u Rijadu, posljednji put je viđen kako ulazi u saudijski konzulat u Istanbulu 2. oktobra 2018.

Rijad je saopštio da je bivši novinar Washington Posta ubijen u „odmetničkoj operaciji“ od strane tima agenata poslatih da ga ubijede da se vrati u Saudijsku Arabiju.

Međutim, turski zvaničnici tvrde da su agenti djelovali po naređenjima sa najviših nivoa saudijske vlasti.

Izvor: Agencije