SAD nametnuo sankcije Iranu zbog kršenja ljudskih prava

SAD je donio mjere protiv više desetaka osoba i entiteta u Iranu, Siriji te Ugandi optužujući ih da su povezani s teškim kršenjima i zloupotrebama ljudskih prava i represijom.

Američke sankcije ne pokazuju "dobru volju", rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova u reakciji (EPA)

Washington je u utorak nametnuo nove ciljane sankcije iranskim zvaničnicima i entitetima zbog kršenja ljudskih prava i to u vrijeme pregovora o nuklearnom sporazumu što je Teheran ocijenio potezom koji je sve “samo ne dobra volja”.

SAD je u utorak donio mjere protiv više desetaka osoba i entiteta u Iranu, Siriji te Ugandi optužujući ih da su povezani s teškim kršenjima i zloupotrebama ljudskih prava i represijom, piše AFP, prenosi Hina.

U Iranu se sankcije odnose na specijalne jedinice za održavanje reda ili borbu protiv terorizma zbog njihove uloge u gušenju protesta, navodi se u saopštenju američkog ministarstva finansija.

Ti su entiteti optuženi da su “u ime vlade” počinili “teška kršenja ljudskih prava” u Iranu.

Nastavak pregovora u Beču

Sankcije su usmjerene i protiv iranskih zatvora u Zahedanu te Ispahanu jer su u njima zatvorenici bili smaknuti.

Američke sankcije ne pokazuju “dobru volju”, rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova u reakciji.

“Washington ne razumije da se maksimalni propust i diplomatski uspjeh međusobno isključuju”, objavio je Saeed Khatibzadeh na Twitteru.

U Beču se ove sedmice trebaju nastaviti pregovori između Irana i svjetskih sila o iranskom nuklearnom programu.

Ti su pregovori nastavljeni nakon duže pauze, ali SAD je u petak kritikovao Teheran ocijenivši da nije dao konstruktivne prijedloge i da takav pristup nije pokušaj rješavanja otvorenih pitanja.

Sankcije guše iransku privredu

Sklopljen 2015. između Irana i velikih sila (Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Kine, Francuske, Njemačke i Velike Britanije) sporazum o iranskom nuklearnom programu je na mrtvoj tački nakon jednostranog povlačenja Sjedinjenih Američkih Država 2018. i uvođenja sankcija, koje su potaknule Teheran na nepoštivanje većine njegovih obaveza.

Sporazumom je Teheranu ponuđeno ukidanje dijela sankcija koje guše njegovu privredu, u zamjenu za drastično smanjenje iranskog nuklearnog programa koji je stavljen pod strogu kontrolu UN-a.

Izvor: Agencije