Predstavnički dom odobrio vojni budžet SAD-a od 770 milijardi dolara

Predstavnički dom američkog Kongresa je odobrio vojni budžet za fiskalnu 2022. godinu u ukupnom iznosu od 770 milijardi dolara.

Ukupno 300 milijardi dolara biće izdvojeno za vojnu pomoć Ukrajini, dok će još 150 miliona dolara otići na sigurnosnu saradnju sa baltičkim zemljama (EPA)

Predstavnički dom američkog Kongresa je odobrio vojni budžet za fiskalnu 2022. godinu u ukupnom iznosu od 770 milijardi dolara.

Vojni budžet, odnosno Zakon o autorizaciji nacionalne odbrane, podržala su ukupno 363 kongresmena, dok je 70 bilo protiv, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Budžet sada treba da odobri Senat, nakon čega bi bio dostavljen predsjedniku na potpisivanje.

Kako ocjenjuje Reuters, riječ je o ogromnom godišnjem vojnom budžetu, koji je za 25 milijardi dolara veći od onoga što je tražio predsjednik Joe Biden i za gotovo pet procenata veći od prošlogodišnjeg budžeta.

Prijedlog zakona, koji je rezultat intenzivnih pregovora između Predstavničkog doma i Senata, uključuje i povećanje plata za vojnike od 2,7 posto, kao i kupovinu aviona i brodova mornarice, pored strategija za suočavanje sa geopolitičkim prijetnjama.

Zajednički rad

Na ovoj verziji zakona su radile oba doma američkog Kongresa, a on, između ostalog uključuje, odredbu o izdvajanju četiri milijarde dolara za Evropsku odbrambenu inicijativu, koja je, kako navodi ruska agencija TASS, usmjerena protiv Rusije.

Ukupno 300 milijardi dolara biće izdvojeno za vojnu pomoć Ukrajini, dok će još 150 miliona dolara otići na sigurnosnu saradnju sa baltičkim zemljama.

Kongresmeni su, međutim, iz usaglašenog nacrta Zakona isključili odredbu o uvođenju sankcija protiv projekta gasovoda “Sjeverni tok 2”, uklonivši iz konačne verzije i pojedinačne sankcije protiv 35 Rusa, među kojima ima ministara, biznismena i novinara.

Zastupnici su također izostavili amandman kojim bi se Amerikancima zabranilo da kupuju ruske državne obveznice.

Što se tiče Kine, budžet podrazumijeva 7,1 milijardi dolara za Pacifičku odbrambenu inicijativu, kao i izjavu o američkoj podršci odbrani Tajvana.

Iz konačne verzije Zakona izbačen je i prijedlog kojim bi se od žena zahtijevalo da se registriraju kako bi i one mogle biti regrutirane za vojsku.

Izvor: Agencije