Pfizer i BioNTech: Tri doze vakcine neutrališu omikron

Suosnivačica BioNTecha, izjavila je da je cilj kompanija da do marta imaju vakcine protiv omikron varijante.

Prvi podaci pokazuju da treća doza i dalje nudi dovoljan nivo zaštite, kažu iz BioNTecha (Arhiva)

Preliminarne laboratorijske studije pokazuju da tri doze vakcina Pfizer-BioNTech COVID-19 neutrališu omikron, novu varijantu korona virusa, objavile su ove kompanije u srijedu.

“Tri doze BioNTech-ovih vakcina protiv COVID-19 neutrališu varijantu omikron”, rekla je naučnica Ozlem Tureci, suosnivačica BioNTecha na konferenciji za novinare, prenijela je Anadolija.

Istakla je da prvi podaci pokazuju da treća doza i dalje nudi dovoljan nivo zaštite od bolesti uzrokovane varijantom omikron.

Prema njenim riječima, široke kampanje vakcinacije i dopunske kampanje širom svijeta mogle bi pomoći u boljoj zaštiti ljudi, kao i da se prebrodi nadolazeća zimu na sjevernoj hemisferi.

Rad na prilagođenoj vakcini

Pfizer i BioNTech saopštili su da će nastaviti raditi na prilagođenoj vakcini koja bi, kako vjeruju, mogla pomoći u podsticaju visokog nivoa zaštite od COVID-19 izazvanog omikronom, kao i duže zaštite u odnosu na trenutnu vakcinu.

U pitanju je prva zvanična objava proizvođača vakcina o efikasnosti vakcine protiv omikrona.

BioNTech i Pfizer istakli su da dvije doze vakcine daju niži nivo neutrališućih antitijela, ali da je treća doza njihove vakcine povećala antitijela na značajan faktor, faktor od 25.

Dodali su da se nadaju da će do marta imati vakcinu protiv omikrona, dok se ne dobije odobrenje regulatora.

Izvor: Agencije