Kremlj: Putinu se dopao format sastanka s Bidenom

Dvojica predsjednika razgovarali su o potrebi ponovnog susreta predstavnika Rusije i SAD-a, rekao je glasnogovornik Kremlja.

Ruski i američki predsjednik su razgovorali preko videopoziva (EPA)

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je u srijedu kako se ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu svidio format sastanka koji je u utorak obavio s američkim predsjednikom Joeom Bidenom.

Odgovarajući na pitanja tokom konferencije za novinare u Moskvi, on je podsjetio kako je Putin putem videokonferencije razgovarao s Bidenom, prenosi Anadolija.

“Zapravo, ovaj format omogućava vrlo iskren razgovor. Barem se Putinu ovaj format dopao”, rekao je Peskov.

“Dvojica predsjednika razgovarali su o potrebi ponovnog susreta predstavnika Rusije i SAD-a. Međutim, nemoguće je odgovoriti na pitanje kada će ovaj sastanak biti održan.”

Napomenuo je da nije određen ni datum kada će predstavnici Rusije i SAD-a razgovarati o pitanju strateške stabilnosti u Evropi.

Peskov je kazao da su dvojica čelnika naglasila da sastanak treba biti održan što je prije moguće.

‘Obnova Sovjetskog saveza je nemoguća’

Također je prokomentirao izjavu Viktorije Nuland, podsekretarke za politička pitanja američkog State Departmenta, da su “zabrinuti zbog mogućnosti da Rusija pokuša ponovo stvoriti Sovjetski savez”.

“Nuland posjeduje znanje o ruskim pitanjima i svim detaljima područja bivšeg Sovjetskog saveza. Siguran sam da Nuland razumije da je obnova Sovjetskog saveza nemoguća, baš kao i mi i drugi stručnjaci”, poručio je Peskov.

Glasnogovornik Kremlja je govorio i o izboru Olafa Scholza za novog njemačkog kancelara, koji je nakon 16 godina na toj poziciji zamijenio Angelu Merkel.

“Nadamo se da će između predsjednika Rusije i novog premijera [kancelara Njemačke] biti konstruktivni odnosi. Također se nadamo da će njemačka strana, kao što je to i ranije bilo, i dalje postupati shvatajući da nema alternativnog načina osim dijaloga za rješavanje najtežih razlika u mišljenjima, kao što je to nekad bilo”, poručio je Peskov.

Izvor: Agencije