Konsultacije u Austriji o okončanju ‘lockdowna’

Vlada Austrije ponovnom otvaranju želi pristupiti oprezno, ali će vjerovatno biti razlika među saveznim pokrajinama.

Austrija je 22. novembra ponovo uvela 'lockdown' (EPA)

Nekoliko dana prije završetka posljednjeg zatvaranja u Austriji, savezna vlada u srijedu planira raspraviti o daljim postupcima.

Novoizabrani austrijski kancelar Karl Nehammer objavio je u utorak da će ograničenja za sve vakcinisane osobe i one koje su preboljele bolest biti ukinuta 13. decembra kao što je bilo planirano.

Međutim, uvjeti pod kojima će se dopustiti rad trgovinama još se trebaju utvrditi, prenosi Hina, pozivajući se na agenciju dpa.

Vlada želi tome pristupiti oprezno, ali će vjerovatno biti razlika među saveznim pokrajinama.

Beč gastronomiju otvara najranije 20. decembra

Beč je, naprimjer, već signalizirao da hoteli i restorani neće dobiti dopuštenje za ponovno otvaranje prije 20. decembra.

Za nevakcinisane osobe, zatvaranje se zasad nastavlja provoditi na neodređeno vrijeme.

Od 22. novembra, dijelovi maloprodajnog sektora su zatvoreni, a ljudi su živjeli pod lockdownom.

Zahvaljujući smanjenju društvenih kontakata, sedmodnevna incidencija od tada se prepolovila na 535 novih slučajeva na sto hiljada stanovnika.

Popunjenost bolničkih kreveta je i dalje visoka zbog velikog broja oboljelih od COVID-19.

Nevakcinisanim ljekarima prijeti zabrana rada

U debati oko uvođenja obavezne vakcinacije za stanovništvo Austrije uključila se i Ljekarska komora koja za svoje članove traži rigoroznu mjeru.

Ljekarska komora Austrije traži od austrijske vlade da COVID-19 vakcinu zakonski ustanovi kao “obavezni preduvjet” za rad ljekara, prenosi Tanjug.

Predsjednik Ljekarske komore Thomas Szekeres dalje smatra da ateste o izuzimanju od obavezne vakcinacije izdaju samo ljekari u državnoj službi.

“Bilo bi za nas prihvatljivo da ateste izdaju kontrolni ljekari u službi Zdravstvenog osiguranja”, dodao je on, ukazujući da širenje straha i dezinformacija trenutno ne dozvoljava normalno izdavanje atesta.

Johannes Steinhart, potpredsjednik Ljekarske komore, nadležan za ljekare koji imaju svoje ordinacije, ističe da su ljekari u aktuelnoj situaciji izloženi snažnom pritisku i dodaje da je agresivnost podstaknuta od strane pojedinih političkih grupacija.

Što se tiče ljekara koji odbijaju vakcinaciju to je, prema njima, isto kao da su odlučili da se izbrišu sa spiska ljekara.

Izvor: Agencije