Kanada se pridružila SAD-u i Australiji u bojkotu Olimpijskih igara u Pekingu

Diplomatski bojkot igara zbog kršenja ljudskih prava Ujgura najavila je i Velika Britanija.

Justin Trudeau rekao je da njegova zemlja neće slati zvaničnu delegaciju na Igre (AP)

Kanada se pridružila SAD-u u Australiji u diplomatskom bojkotu Olimpijskih igara 2022. u Pekingu, za razlog navodeći kršenje ljudskih prava u Kini.

Kanadski premijer Justin Trudeau rekao je da njegova zemlja neće slati zvaničnu delegaciju na Igre, koje se trebaju održati od 4. do 20. februara u kineskom glavnom gradu.

Trudeau je rekao da ne misli da će ta odluka Kini biti iznenađujuća.

„Tokom proteklih godina smo veoma jasno izrazili najdublju zabrinutost zbog kršenja ljudskih prava i ovo je nastavak toga“, rekao je.

Kanadski sportisti će učestvovati na Igrama, dodao je.

Slične odluke ranije su donijeli Australija i SAD, a administracija američkog predsjednika Joea Bidena za razlog olimpijskog bojkota navela je kineski tretman muslimanskih Ujgura u zapadnoj regiji Xinjiang.

Britanski premijer Boris Johnson u srijedu je rekao da „će biti diplomatskog bojkota“ Olimpijskih igara u Pekingu, ali je ponovio protivljenje sportskom bojkotu igara.

„Neće biti ministara i zvaničnika“, rekao je Johnson u parlamentu.

Tretman Ujgura nazvan ‘genocidom’

Diplomatski bojkot Igara pogoršat će odnos Zapada sa Kinom, koja je u srijedu navela da britanske ministre nije pozvala na Igre.

„Zimske olimpijske igre u Pekingu su okupljanje olimpijaca i zaljubljenika u zimske sportove širom svijeta, a ne alat političke manipulacije za bilo koju zemlju“, rekao je glasnogovornik Ambasade Kine u Londonu.

Ranije ove godine, kanadski parlament je usvojio neobavezujuću rezoluciju kojom se kineski tretman Ujgura u Xinjiangu naziva „genocidom“.

Ujedinjene nacije i grupe za ljudska prava vjeruju da se najmanje milion Ujgura i pripadnika muslimanskih manjima drži u pritvoru.

Kina to odbacuje i navodi da su kampovi namijenjeni obuci i da su potrebni zbog borbe protiv ekstremizma.

Izvor: Al Jazeera i agencije