ICJ naredio Azerbejdžanu i Armeniji da prekinu s poticanjem mržnje

Armenija je ICJ-u prijavila Azerbejdžan zbog kršenja konvencije protiv rasne diskriminacije, a Azerbejdžan je uložio protutužbu navodeći kršenja iste UN-ove konvencije.

Ove hitne mjere dio su slučajeva podnesenih iz odmazde ICJ-u u septembru gdje su i Armenija i Azerbejdžan tvrdile da je druga zemlja prekršila Međunarodnu konvenciju o eliminaciji svih oblika rasne diskriminacije (Arhiva)

Suci Međunarodnog suda pravde (ICJ) naredili su Azerbejdžanu da spriječi poticanje rasne mržnje prema Armencima, a istodobno su i donijeli gotovo identičnu presudu protiv Armenije, prenosi Hina.

Armenija je ICJ-u prijavila Azerbejdžan zbog kršenja konvencije protiv rasne diskriminacije, a Azerbejdžan je uložio protutužbu navodeći kršenja iste UN-ove konvencije.

“Obje strane trebaju se suzdržati od bilo kakvog čina koji bi mogao pogoršati ili produžiti spor pred sudom ili otežati njegovo rješavanje”, rekla je predsjedavajuća sutkinja ICJ-a Joan Donoghue.

U oktzobru prošle godine azerbejdžanski vojnici istjerali su etničke armenske snage s područja koje su kontrolirali od 1990-ih u regiji Nagorno-Karabah i oko nje, prije nego što je Rusija posredovala u prekidu vatre.

Obje zemlje su potpisnice te konvencije

Sud je saopćio da Azerbejdžan prema antidiskriminacijskom sporazumu UN-a mora “poduzeti sve potrebne mjere kako bi spriječio poticanje i promicanje rasne mržnje i diskriminacije, uključujući (takvo ponašanje) svojih dužnosnika u javnim institucijama usmjerenim na osobe armenskog nacionalnog ili etničkog podrijetla”.

Osim toga, sutkinja Joan Donoghue rekla je da Azerbejdžan mora zaštititi od nasilja i štete “sve osobe zarobljene u vezi sa sukobom 2020. koje ostaju u pritvoru” te mora “spriječiti i kazniti vandalizam i skrnavljenja armenske kulturne baštine”.

ICJ je gotovo identično osudio i Armeniju, pozivajući ju da prekine s diskriminacijom i poticanjem mržnje prema Azerbejdžanu.

Ove hitne mjere dio su slučajeva podnesenih iz odmazde ICJ-u u septembru gdje su i Armenija i Azerbejdžan tvrdile da je druga zemlja prekršila Međunarodnu konvenciju o eliminaciji svih oblika rasne diskriminacije (CERD). Obje zemlje su potpisnice te konvencije.

Izvor: Agencije