Angela Merkel predala dužnost Olafu Scholzu

Socijaldemokratski političar je deveti po redu poslijeratni njemački kancelar.

Odlazeća kancelarka Angela Merkel čestitala je svom nasljedniku Olafu Scholzu na izboru (EPA)

Novoizabrani njemački kancelar Olaf Scholz i formalno je preuzeo dužnost od odlazeće šefice njemačke vlade Angele Merkel.

Nakon polaganja svečane zakletve u njemačkom parlamentu, Scholz i novi ministri njemačke vlade su stupili na dužnost, a u sjedištu vlade u Berlinu upriličena je i ceremonija primopredaje dužnosti.

Odlazeća kancelarka Merkel čestitala je svom nasljedniku Scholzu na izboru i kazala da zna s kakvim uzbuđenjem se stupa na tu poziciju.

“Ova dužnost je uzbudljiva, zadovoljavajuća i istovremeno predstavlja izazovan zadatak. Ako se to radi sa zadovoljstvom, preuzimanje odgovornosti za ovu zemlju može biti jedna od najljepših dužnosti“ kazala je Merkel, prenijela je Anadolija.

Merkel se zahvalila i svim službenicima njemačke vlade i poželjela im uspješan rad sa novoizabranim kabinetom.

“Znam da posao preuzimate s velikim motivima. Zato na najbolji način brinite o ovoj kući i radite ono što je najbolje za našu državu. To je moja želja“, kazala je Merkel.

Olaf Scholz (63) položio je u srijedu zakletvu na mjestu novog njemačkog kancelara, zamijenivši tako Angelu Merkel poslije 16 godina.

Njega je ranije u srijedu izabrao nemački parlament, gdje mu je većinska koalicija sačinjena od tri partije uputila ovacije nakon zakletve.

Njemu je formalnu vlast dao i predsjednik Njemačke Frank-Walter Steinmeier.

Za kancelara glasalo 395 zastupnika

Za Scholza je glasalo 395 zastupnika, 303 ih je bilo protiv, a šest se suzdržalo glasanja.

Za izbor kancelara je prema Ustavu potrebna takozvana kancelarska većina od najmanje 369 glasova, dakle većina svih, a ne samo prisutnih članova parlamenta, prenosi Hina.

Nova socijaldemokratsko-zeleno-liberalna vlada kojoj je Scholz na čelu raspolaže sa 416, a 20. saziv Bundestaga broji 736 zastupnika.

Izbor Scholza za kancelara predložio je predsjednik Steinmeier, nakon što je Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) osvojila najviše glasova na izborima u septembru i preuzela i uspješno sastavljanje koalicijske vlade sa strankama Zeleni i Liberalno-demokratske stranke (FDP).

Vvlada, koja će biti sastavljena od 16 ministara – sedam iz SPD-a, pet iz Zelenih i četiri iz sastava liberala.

Nova vlada u svoje je prioritete svrstala borbu protiv pandemije korona virusa i protiv klimatskih promjena.

Scholz je deveti po redu poslijeratni njemački kancelar i na ovom mjestu zamjenjuje Angelu Merkel (Kršćansko-demokratska unija – CDU), koja je na vlasti bila od 2005. godine.

 

Izvor: Agencije