Biden: Slanje američkih vojnika u Ukrajinu trenutno nije opcija

I opcija slanja vojnika je moguće ako NATO saveznici kažu da Ukrajini treba i vojno pomoći, rekao je američki predsjednik.

Putinu sam rekao da bismo mogli i Ukrajini poslati dodatnu odbrambenu pomoć, kazao je Joe Biden (EPA)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden izjavio je da bi eventualna ruska okupacija Ukrajine imala teške posljedice, ali da trenutno na stolu nije opcija slanja američke vojske u tu zemlju.

Neposredno pred odlazak u posjetu saveznoj američkoj državi Missouri, Biden se obratio novinarima u Bijeloj kući i komentirao jučerašnji razgovor koji je posredstvom video poziva vodio sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

“Putinu sam rekao da će se suočiti s do sada neviđenim, teškim ekonomskim posljedicama ako okupira Ukrajinu“, kazao je Biden prenijela je Anadolija.

Povećati vojno prisustvo u članicama NATO-a

Američki predsjednik Biden je rekao da misli da ga je Putin veoma dobro shvatio.

“Možda ćemo trebati povećati vojno prisustvo u NATO članicama, a Putinu sam rekao da bismo mogli i Ukrajini poslati dodatnu odbrambenu pomoć“, kazao je Biden.

Na upit da li će SAD slati svoje vojnike u Ukrajinu, Biden je kazao da ta opcija trenutno nije na stolu, ali da je i to moguće ako NATO saveznici kažu da Ukrajini treba i vojno pomoći.

Izvor: Agencije