Američki senat podržao prodaju raketa Saudijskoj Arabiji

Američki senat je odbacio rezoluciju kojom bi se zabranila 650 miliona dolara vrijedna prodaja 280 naprednih raketa srednjeg dometa Saudijskoj Arabiji.

SAD će Saudijskoj Arabiji prodati 280 raketa zrak-zrak koje proizvodi Raytheon Technologies (EPA - Ilustracija)

Američki senat u utorak je odbacio rezoluciju kojom bi se zabranila 650 miliona dolara vrijedna prodaja 280 naprednih raketa srednjeg dometa Saudijskoj Arabiji.

Rezoluciju koju su predstavili republikanci Rand Paul i Mike Lee te demokrat Bernie Sanders odbacilo je 67, a prihvatilo 30 senatora, prenosi Hina.

Iako dio zastupnika smatra Saudijsku Arabiju važnim partnerom na Bliskom istoku, članovi Kongresa kritizirali su tu autoritarnu kraljevinu zbog djelovanja u ratu u Jemenu, sukobu koji se smatra jednim od najvećih humanitarnih katastrofa na svijetu.

“Izvoz dodatnih raketa Saudijskoj Arabiji samo će nastaviti ovaj sukob i dodatno doliti ulje na vatru”, rekao je Sanders u govoru kojim je tražio podršku za rezoluciju.

Prodaja raketa

SAD će Saudijskoj Arabiji prodati 280 raketa zrak-zrak koje proizvodi Raytheon Technologies.

Vlada američkog predsjednika Joea Bidena ranije u utorak je objavila da se strogo protivi rezoluciji, prenosi Reuters.

Njeno usvajanje “potkopalo bi predanost predsjednika pomoći obrani našeg partnera u vrijeme sve učestalijih napada dronovima i raketama na civile u Saudijskoj Arabiji”, saopćeno je iz Bijele kuće.

Izvor: Agencije