WHO: Krvna plazma ne bi se trebala koristiti u liječenju COVID-a 19

Krvna plazma pacijenata koji su se oporavili od COVID-a 19 ne bi se trebala koristiti u liječenju oboljelih jer nema dovoljno dokaza da poboljšava njihove šanse za oporavak, navodi WHO.

Plazma onih koji su se oporavili od zaraze ne smanjuje ni potrebu za ventilatorima, naglasio je WHO (EPA)

Krvna plazma pacijenata koji su se oporavili od COVID-a 19 ne bi se trebala koristiti u liječenju oboljelih jer nema dovoljno dokaza da poboljšava njihove šanse za oporavak, poručila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Plazma onih koji su se oporavili od zaraze ne smanjuje ni potrebu za ventilatorima, naglasio je WHO, prenosi Hina.

Teza je da bi upotreba plazme zbog antitijela koje sadrži mogla neutralizirati novi korona virus, spriječiti njegovo repliciranje i ograničiti štetu na tkivu, objašnjava Reuters.

Nekoliko studija nije pokazalo nikakvu vidljivu korist u liječenju teško oboljelih. Ispitivanje u SAD-u prekinuto je u martu nakon što je utvrđeno da plazma vjerovatno neće pomoći pacijentima s blagim i umjerenim simptomima bolesti.

Skupa metoda

Metoda je ujedno skupa i dugo traje, istaknuo je WHO u saopćenju.

Panel međunarodnih stručnjaka izričito je preporučio da se plazma ne koristi u liječenju pacijenata s blagim oblikom bolesti, a ne bi se, po njima, trebala koristiti ni u liječenju pacijenata s teškim i kritičnim oblikom bolesti, navodi WHO.

Izuzetak su samo nasumična kontrolna ispitivanja, dodaju.

Preporuka je objavljena u British Medical Journalu (BMJ) i temelji se na dokazima iz 16 ispitivanja u kojima je sudjelovalo 16.236 pacijenata s blažim, teškim i kritičnim oblikom zaraze COVID-om 19.

Izvor: Agencije