Svi radnici u New Yorku moraju do 27. decembra biti vakcinisani

Zaposlenici u javnom sektoru već moraju biti vakcinisani, ali ovom će se odlukom to proširiti i na privatni sektor, rekao je gradonačelnik Bill de Blasio.

Obavezno vakcinisanje za radnike javnog sektora koje je stupilo na snagu ove jeseni uzrokovalo je otpor, a dio je zaposlenika napustio posao (EPA)

Njujorški gradonačelnik Bill de Blasio objavio je da će svi stanovnici najvećeg američkog grada morati do 27. decembra biti vakcinisani ako žele ići na posao, prenosi BBC, javlja Hina.

Zaposlenici u javnom sektoru već moraju biti vakcinisani, ali ovom će se odlukom to proširiti i na privatni sektor, rekao je de Blasio za MSNBC.

Odluka stupa na snagu 27. prosinca, dodao je.

“Mi u New Yorku odlučili smo izvesti preventivni udar”, istaknuo je de Blasio, koji napušta svoj ured na kraju decembra.

“Imamo omikron kao novi čimbenik, imamo hladnije vrijeme koje će stvoriti nove izazove s delta varijantom, imamo blagdanska okupljanja”, pojasnio je, dodajući da je jedini izlaz iz te situacije “obaveza vakcinisanja”.

Naglasio je da će New York biti prvi američki grad koji će uvesti obavezu vakcinisanja za radnike privatnog sektora.

Omikron varijanta potvrđena u New Yorku

Obavezno vakcinisanje za radnike javnog sektora koje je stupilo na snagu ove jeseni uzrokovalo je otpor, a dio je zaposlenika napustio posao.

Bez obzira na to, stopa procijepljenosti nakon te odluke se povećala.

Dosad je deset slučajeva omikron varijante potvrđeno u New Yorku, a de Blasio je rekao da treba pretpostaviti da je već došlo do širenja te varijante u zajednici.

Pozvao je i druge da slijede njegov primjer.

“To bi bio moj savjet gradonačelnicima, guvernerima, direktorima širom zemlje – uvedite obavezu vakcinisanja. Što je to univerzalnije, to je više vjerojatno da će radnici reći ‘U redu, vrijeme je da to napravim’ jer ne možete skakati s jedne industrije u drugu ili iz jedne kompanije u drugu. To je nešto što mora biti univerzalno da bi nas sve zaštitilo”.

Izvor: Agencije