Uhapšen Saudijac osumnjičen za ubistvo novinara Khashoggija

Službeni Rijad je saopćio da se radi o ‘zamjeni identiteta’ i da svi osuđeni za ubojstvo služe kaznu u Saudijskoj Arabiji.

Khashoggi, istaknuti kritičar vlade u Rijadu, ubijen je u saudijskom konzulatu u Istanbulu u oktobru 2018. godine  (AFP)

Organizacije za ljudska prava i zaštitu novinara pozdravljaju u utorak hapšenje Saudijca osumnjičenog za ubistvo novinara Jamala Khashoggija, no službeni Rijad saopćio je da je riječ o zamjeni identiteta.

Agnes Callamard, šefica Amnesty Internationala koji je vodio UN-ovu istragu ubistva Khashoggija, rekla je u utorak da bi hapšenje osumnjičenog u Parizu mogla biti prekretnica u tome slučaju.

Francuska policija postupala je po turskoj potjernici, a kako su saopštili, tužilaštvo bi uskoro trebalo da počne sa njegovim izručenjem Ankari, piše Reuters a prenosi Hina.

“Ako je to doista osoba koja je u mom izvještaju i na različitim crnim listama, to znači da je u to vrijeme bio u konzulatu [gdje je Khashoggi ubijen]”, napisala je na Twitteru.

Rijad traži puštanje uhapšene osobe

No, službeni Rijad je saopćio da se radi o “zamjeni identiteta” i da svi osuđeni za ubistvo služe kaznu u Saudijskoj Arabiji.

Saudijska ambasada u Parizu zahtijeva hitno puštanje na slobodu uhapšene osobe.

Policijski izvor je muškarca uhapšenog u utorak imenovao kao Khaleda Aedha Al-Otaibija, bivšeg pripadnika kraljevske garde Saudijske Arabije.

Uhapšen je na temelju naloga koji je Turska izdala 2019.

Khashoggi, kritičar vlade u Rijadu, posljednji put je viđen kako ulazi u saudijski konzulat u Istanbulu 2. oktobra 2018.

Rijad je saopštio da je bivši novinar Washington posta ubijen u „odmetničkoj operaciji“ od strane tima agenata poslatih da ga ubijede da se vrati u Saudijsku Arabiju.

Međutim, turski zvaničnici tvrde da su agenti djelovali po naređenjima sa najviših nivoa saudijske vlasti.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada