Kim Jong-un traži stvaranje ‘apsolutno lojalnih’ vojnih oficira

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un izjavio je da vojni obrazovni sistem zemlje mora udvostručiti napore kako bi stvorio oficire koji ‘ostaju apsolutno lojalni’ vladajućoj partiji.

U novembru je Sjeverna Koreja održala konferenciju na kojoj je Kim najavio planove za proširenje sistema nagrađivanja lojalnosti (EPA)

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un izjavio je da vojni obrazovni sistem zemlje mora udvostručiti napore kako bi stvorio oficire koji “ostaju apsolutno lojalni” vladajućoj partiji, izvijestili su državni mediji u utorak.

Kim je to izjavio na Osmoj konferenciji vojnih edukatora Korejske narodne armije održanoj u Pyongyangu tokom vikenda, objavila je državna novinska agencija KCNA, a prenosi Fena.

“Istaknuo je potrebu da se svi vojni prosvjetni radnici pripreme da budu istinski vojnici neizmjerno odani ideji i vodstvu Partije, te da se vojno školstvo organizira i pruža, strogo se rukovodeći idejom, politikom i metodom Partije, kako bi se osiguralo da svi kadeti postanu oficiri apsolutno lojalni Centralnom komitetu stranke”, prenosi KCNA.

‘Devijacije u obrazovanju’

Konferencija je također razmotrila “neke devijacije koje su uočene u vojnom obrazovanju zbog nedostatka ideološke svijesti”, navodi se u vijesti, bez dodatnih pojašnjavanja.

To je posljednje u nizu dešavanja i kampanja za odnose s javnošću usmjerenih na jačanje političke lojalnosti dok se Kim ovog mjeseca priprema da obilježi deset godina vlasti.

U novembru je Sjeverna Koreja održala konferenciju na kojoj je Kim najavio planove za proširenje sistema nagrađivanja lojalnosti, a državni mediji prenijeli su niz priča o mladima koji su pronašli iskupljenje teškim fizičkim radom za stranku.

Zemlja se bori sa sve težom ekonomskom krizom uzrokovanom samonametnutim zatvaranjem granica protiv pandemije, prirodnim katastrofama i međunarodnim sankcijama zbog svog programa nuklearnog oružja, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije